Megkapják az elmaradt túlóradíjat a tűzoltók

Vágólapra másolva!
A Belügyminisztérium számításai szerint összesen 6,5 milliárd forintot fizetnek ki év végéig a tűzoltóknak, ezzel kompenzálják elmaradt túlóradíjaikat. A kifizetés nagy része az önkormányzatok kasszájából veszik el.
Vágólapra másolva!

Az év végéig kifizetik a tűzoltók 2004. május 1. és 2007. december 31. közötti időszakra vonatkozó elmaradt túlóradíját - jelentette be Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára és Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője hétfői sajtótájékoztatóján. Bakondi György ismertette: kamatokkal, munkáltatói járulékokkal együtt ez az összeg 6,5 milliárd forint. A pénzből az állami tűzoltóságok munkatársainak körülbelül 72 millió forint jár, ezt az állam fizeti. A pénz nagy részét azonban az önkormányzatoknak kell kifizetniük, ők tartják fenn ugyanis a legtöbb tűzoltóságot.

Egy uniós irányelv alapján, 2004. május 1-jétől - Magyarország uniós csatlakozásától - itthon is 48 órára csökkentették a tűzoltók addig 54 órás heti munkaidejét, túlórákkal együtt. Azonban 2008. január 1-jéig az ezen felüli munkaórákat nem túlmunkadíjként fizették ki. Több száz pert indítottak tűzoltók a pénzükért, és a Legfelsőbb Bíróság elvi állásfoglalásában megállapította, hogy követelésük jogos.

Kontrát Károly belügyminisztériumi államtitkár hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a számítás módjáról a múlt héten megállapodtak a szakszervezetekkel. Hozzátette: ezzel újabb, a "Gyurcsány-kormány" által itt hagyott "csontvázat" sikerült "kipenderíteni" a szekrényből.

Kontrát Károly és Bakondi György sem beszélt arról - újságírói kérdésre sem - hogy a nehéz helyzetben lévő önkormányzatok miből fogják kigazdálkodni a pénzt. Kontrát Károly annyit hozzátett: a kifizetések elmaradásáért nem tehetők felelőssé az önkormányzatok, mert a tűzoltók igényének jogosságát az előző kormányok vitatták, és azt mondták, nem kell fizetni.

Bakondi György katasztrófavédelmi főigazgató elmondta: a tárca számításai szerint 6,5 milliárd forintot kell kifizetni. Várhatóan - április 22-éig - több érintettel egyenként is meg kell állapodni a pénzösszegekről, a végleges kifizetendő összeg ez után derül ki. Egyébként tűzoltóságonként 10 millió és 60 millió forint között mozog az összeg, a fővárosban azonban 823 millió felett van, mert itt több mint 1700 tűzoltó dolgozik.