Gyurcsány MSZP-LMP-összefogást sürget a zuglói választás után

Gyurcsány Ferenc, korábbi miniszterelnök, országgyűlési képviselő, alkotmányizás, parlament, országház
Vágólapra másolva!
Egy későbbi fordulat esélyét vetíti előre a vasárnapi zuglói választás eredménye Gyurcsány Ferenc szerint. A volt szocialista miniszterelnök az időközi választásból azt a következtetést vonta le, hogy az MSZP és az LMP összefogásával le lehet győzni a Fideszt. Gyurcsány saját állítása szerint tisztában van azzal, hogy ehhez türelemre és időre van szükség.
Vágólapra másolva!

"Ha a Fideszt le akarjuk győzni, akkor szorosabb együttműködésre lesz szükség a mi oldalunkon" - írta hétfői Facebook-bejegyzésében Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök. Gyurcsány a vasárnapi, zuglói időközi önkormányzati választás eredményéből azt a következtetést vonta le, hogy "a Fideszt most is le lehetett volna győzni, ha a demokraták közös jelöltet indítottak volna."

Vasárnap a budapesti XIV. kerület egyik önkormányzati választókerületében a fideszes Tildy Balázs nyert, a szavazatok 39,1 százalékával. A szocialista Demeter Márta a voksok 30,3 százalékát kapta, a harmadik az LMP-s Kaibinger Gábor lett 17,5 százalékkal, a jobbikos Czeglédi János pedig a negyedik helyen végzett 8,3 százalékkal. A részvételi arány 27 százalékos volt.

Gyurcsány szerint az eredmény azt mutatja, hogy a Fidesz alig több mint fél év alatt majdnem 10 százalékpontot vesztett a támogatottságából, a szocialisták viszont majdnem ugyanennyivel javítottak eredményükön, ahogyan az LMP is. A volt kormányfő azt írja: az MSZP és az LMP együttesen ugyanannyi szavazatot kapott, mint a Fidesz és a Jobbik. "Ez már majdnem siker, és előrevetíti egy későbbi fordulat reális esélyét" - írta Gyurcsány.

A volt miniszterelnök azt írja, tisztában van azzal, hogy az ellenzéki összefogáshoz "sok türelemre és persze időre van szükség", illetve "nem szabad türelmetlenkedni és erőszakoskodni." Ezzel valószínűleg arra utalt, hogy pártja a tavalyi parlamenti, majd az önkormányzati választás előtt is megpróbálta rávenni az LMP-t az együttműködésre, amely azonban elutasította a szocialisták közeledését. Emiatt több szocialista politikus is azzal vádolta az LMP-t, hogy a Fidesz szekerét tolja.