Eldőlt, hogy nem lesz vármegye az alaptörvényben

parlament, országgyűlés, Lázár János
Vágólapra másolva!
Nem lesznek vármegyék és a Himnusz kottája is kimarad az új alkotmáynból, a bírák és az ügyészek pedig csak az öregségi korhatárig dolgozhatnak majd a Fidesz képviselőcsoportjának döntései alapján. A parlament hétfő délután szavaz az alaptörvényhez benyújtott módosító indítványokról.
Vágólapra másolva!

Az új alaptörvényhez benyújtott módosító indítványokról döntött hétfőn délelőtti ülésén a Fidesz képviselőcsoportja - jelentette be Lázár János frakcióvezető az ülés után. Lázár téjákoztatása szerint az ülésen részt vett Orbán Viktor miniszterelnök is, aki ismertetette a Fidesz elnökségének döntéseit.

A frakció támogatta azt a módosító javaslatot, amely szerint a bírók csak az öregségi nyudíjkorhatár eléréséig dolgozhatnának. A frakcióvezető elmondta: azt szeretnék, hogy az öregségi nyugdíjkorhatár alól csak két kivétel legyen: a negyven év után nyugdíjba vonuló nők és az alkotmánybírák, akik 70 éves korukig maradhatnak hivatalban. Támogatják, hogy az öregségi nyugdíjig dolgozzanak a rendőrök, a polgármesterek, a parlamenti képviselők és az ügyészek is. Lázár később egy kérdésre azt mondta, az ügyészek nyugdíjkorhatárával kapcsolatban az alaptörvény április 18-i végszavazásáig zárószavazás előtti módosító indítványt fognka benyújtani.

A frakció amellett szavazott, hogy az alaptörvény javaslatában szereplő vármegye elnevezéssel szemben továbbra is maradjon meg a megye elnevezés. Nem támogatták azt a módosítót, amely szerint a Himnusz kottája is bekerült volna az alaptörvénybe. Benne lesz viszont a frakció döntése alapján az önvédelemhez és a tulajdonvédelemhez való jog, valamint azt a módosítás, amely szerint életfogytig tartó szabadságvesztést csak súlyos, erőszakos bűncselekmény alapján lehet kiszabni. Lázár megerősítette, hogy visszavonta azt az Alkotmánybíróságra vonatkozó módosító javaslatot, amely szerint a jövőbeni döntéseknél a történelmi alkotmányt is figyelembe kellett volna venniük.

Az alkotmányozással kapcsolatos kérdéseken túl sajtótájékoztatóján Lázár egy kérdésre válaszolva elmondta azt is, hogy a Fidesz frakciójában már 2010-ben döntés született arról, hogy a képviselők nem alkalmazhatnak családtagokat segítőként - ez alól csak két esetben adott felmentést. Lázár azt mondta, április végéig javaslatot nyújt be Rogán Antallal a parlamentnek, amely rendezné ezt a kérdést, és felülvizsgálná a képviselők költségtérítését és lakhatási támogatását is.

Tétényi Éva esztergomi polgármester petíciójával kapcsolatban azt mondta, hogy az esztergomiaknak magunak kell rendezniük a város ügyeit, de ha város működésképtelenné válik, akkor törvényi kötelezettségeinek megfelelően az országgyűlésnek és a kormánynak tennie kell a dolgát.