Kinevezték a lemondott pécsi püspök utódját

Vágólapra másolva!
Udvardy György esztergom-budapesti segédpüspököt választotta a pápa a Pécsi Egyházmegye vezetőjévé - közölte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Titkársága.
Vágólapra másolva!

XVI. Benedek pápa Udvardy György esztergom-budapesti segédpüspököt nevezte ki a Pécsi Egyházmegye vezetőjévé - közölte szombaton a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Titkársága.

Udvardyt azt követően nevezték ki, hogy Mayer Mihály pécsi megyéspüspök idén januárban lemondott az egyházmegye vezetéséről. Távozása óta Veres András szombathelyi megyéspüspök látta el a vezetői feladatokat.

A Pécsi Egyházmegye Mayer Mihály lemondását megelőzően tavaly októberben került a figyelem középpontjába. Az ügyészség nyomozást rendelt el, miután feljelentők bűncselekményekkel, köztük pénzügyi, okirat-hamisítási és szexuális ügyekkel hozták összefüggésbe Mayer Mihályt, valamint Wolf Gyula volt egyházmegyei gazdasági igazgatót. Erről itt olvashat bővebben.

Az ügyben csalás és más bűncselekmények gyanúja miatt a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság nyomoz. Veres András apostoli kormányzó egy, a hívekhez intézett idén februári körlevelében azt írta: "a sajtóban is tárgyalt esetek nem mindegyikében érte alaptalanul vád az egyházmegyét". Mayer Mihály ugyanakkor egy március elején adott televíziós interjúban azt mondta: nem tud arról, hogy a püspökségnél gazdasági visszaélések és szexuális bűncselekmények történtek volna. Felhívta a figyelmet arra, hogy a feljelentésekben foglalt állításokat bizonyítani kell. Hangoztatta, hogy megítélése szerint a média ebben a témában nem biztosította az ártatlanság vélelmét, az ügyben egy személye ellen irányuló médiaháború, "médialincselés" folyik.

Udvardy György a kinevezése után az MR1 - Kossuth Rádió Krónika című műsorának azt mondta: akkor tesz lépéseket a Pécsi Egyházmegyéhez köthető vizsgálattal összefüggésben, ha erre őt az egyházjog kötelezi.