Blikk: Több KDNP-s képviselőnek is saját rokona a parlamenti titkára

Vágólapra másolva!
A 37 fős KDNP-frakcióban kilenc képviselő saját vagy kollégája rokonát foglalkoztatja parlamenti titkárként - értesült a Blikk.
Vágólapra másolva!

A 37 fős KDNP-frakcióban legalább kilenc olyan honatya van, aki valamelyik rokonát foglalkoztatja közpénzen fizetett parlamenti titkárként - írja a pénteki Blikk.

A lap szerint Harrach Péter frakcióvezetőnek, Básthy Tamásnak és Szászfalvi Lászlónak a fia, Salamon Lászlónak és Bagdy Gábornak a lánya, Stágel Bencének és Lukács Tamásnak a felesége, míg Latorcai Jánosnak Rubovszky György lánya, Rubovszky Györgynek pedig Latorcai felesége dolgozik személyi titkárként.

Több KDNP-s politikus úgy nyilatkozott a lapnak, hogy a személyi titkárság bizalmi állás, gyakran munkaidőn túl, hétvégén is dolgozni kell, és a párt húszéves tapasztalata az, hogy az ilyen munkát legjobban a családtagok tudják elvégezni, ráadásul az ő foglalkoztatásukat törvény sem tiltja.

A Blikk írása szerint a hatályos törvények valóban nem zárják ki, hogy a képviselők parlamenti titkárként rokonokat foglalkoztassanak. Az országgyűlési képviselők javadalmazásáról szóló törvény csak annyit mond ki: képviselőnként egy alkalmazottat fizet az Országgyűlés bruttó 130 ezer forintos fizetéssel.

"A havi nettó 85 ezer forintból, amit a képviselők erre a célra az Országgyűléstől kapnak, nehéz is lenne alkalmasabb embert találni, ezért a párt nem kíván változtatni az eddigi gyakorlatán" - magyarázta a Blikknek Harrach Péter frakcióvezető.