Vágólapra másolva!
Adóhivatali eljárások folynak azzal a céggel szemben, amelytől lefoglaltak egy repülőgépet a Hunvald György egykori erzsébetvárosi polgármester elleni nyomozás során. Az ügyészség szerint ez is egyike volt Hunvald vagyontárgyainak, és ugyan a vállalkozás tulajdonosa egy washingtoni cég, az ügyvezetője január óta a korábbi szocialista politikus felesége.
Vágólapra másolva!

Az erzsébetvárosi ingatlanügyek másodrendű vádlottjaként előzetesben ülő Hunvald György egykori erzsébetvárosi polgármester korábban gazdag ember volt, legalábbis erre lehet következtetni abból a 2009-es bírósági döntésből, amely zár alá vett számos értékes vagyontárgyát. A zár alá vételt az indokolja, hogy a politikus vagyona fedezni tudja a jövőben esetleg megítélt kártérítést, amelyet az erzsébetvárosi önkormányzat követel több vádlottól. Az [origo] birtokába került vádiratából kiderül, hogy Hunvald milyen értékeit vették zár alá: a bankszámláját, az autóját, a felesége ingatlanát, két gyermeke tulajdonában levő ingatlanokat, több másik autót és veteránautót is.

A hosszú listán szerepel egy repülőgép is, amely a vádirat szerint a Skyjet Aviation Kft. tulajdonában van, amely a vádirat szerint Hunvald "érdekeltségében áll". Hunvald György az ATV-nek még 2009-ben adott interjújában azt állította, nem magánrepülőgépről van szó. "Szó sincs ilyenről, ha valaki végignézi és venné a fáradtságot végignézni azt a vagyonbevallást, ami kötelező, abban megtalálná azokat a vagyontárgyakat, amik valóban az enyéim" - fogalmazott.

Washingtonból Erzsébetvárosba

A vagyonbevallásában nem szerepelt repülő, de az ügyészség is azt állítja, hogy közvetve tulajdonolta a járművet. A vádiratból ugyan nem derül ki, hogy mire alapozta az ügyészség, hogy Hunvald érdekeltségébe tartozik a repülős cég, a 2009-es zárolás után azonban azt közölte a Központi Nyomozó Főügyészség, hogy a cég csak formailag tartozik más magánszemélyekhez, valójában Hunvaldékhoz köthető. Bár az Opten cégjegyzék alapján nem egyértelmű, hogy milyen módon kötődött a cég korábban Hunvaldhoz - ügyvezetői például mások voltak, és fő tulajdonosa, a washingtoni bejegyzésű offshore cég, a Westempt Worldwide LLC sem tartozik Hunvaldhoz -, idén január óta a cég ügyvezetője Hunvald Györgyné, a korábbi polgármester felesége. A cég székhelye ugyanettől az időtől Hunvaldék VII. kerületi lakása.

A cégnyilvántartás szerint főtevékenységként "nem menetrendszerű légiszállítással" foglalkozó Skyjet működéséről alig találni részleteket a nyilvános dokumentomokban. A Dun&Bradstreet céginformációs rendszer annyi azonban kiderül, hogy tavaly júliusban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (korábbi nevén APEH) végrehajtási határozatot hozott ellene, idén február 10-én pedig felfüggesztették az adószámát.

Az APEH régi honlapján elérhető adatok szerint a társaság adószámát április 10-éig, vagyis 60 napra függesztették fel, az viszont nem derül ki, hogy mi az oka a büntetésnek. Az ilyen határozatokat a szabályok szerint az előzi meg, ha a cég már legalább négyszer követett el szabálysértéseket, például kiderült róla, hogy nem adott számlát, igazolatlan árut forgalmazott, vagy feketemunkást dolgoztatott - tudta meg az [origo] a NAV-tól. Az adószám felfüggesztése még nem végleges büntetés, ha viszont törlik azt, akkor a cég gazdasági működése ellehetetlenül - mondta egy adóhivatali forrás az [origo]-nak.

Végrehajtás is indult

A Skyjet Aviation jelenleg szerepel az APEH honlapján a végrehajtás alatt álló szervezetek között is. Végrehajtást akkor rendel el az adóhatóság, ha egy vállalkozásnak valamilyen adó- vagy köztartozása van, és azt fizetési felszólítás ellenére sem fizette be. A cégjegyzékből nem derül ki, hogy milyen anyagi helyzetben van a Skyjet, a cég ugyanis - a szabályokat megszegve - 2007 óta nem adott le mérleget.

Az [origo] hiába próbált érdeklődni a Skyjet Aviation tevékenységéről, a cégnek nincs honlapja, és korábbi ügyvezetői sem elérhetők. Nem találtuk meg a több honlapon ügyvédként szereplő, de egyik ügyvédi kamarában sem nyilvántartott előző ügyvezetőt, és elődjét sem. Nem elérhető az offshore cég magyarországi megbízottja sem, és Hunvald Györgynét sem sikerült elérnünk kérdéseinkkel.

Csütörtökön tartották az első tárgyalást a Fővárosi Bíróságon Hunvald György korábbi MSZP-s erzsébetvárosi polgármester és vádlott-társai perében. A vád különösen nagy kárt okozó csalás és számos más bűncselekmény. A vádlottak összesen huszonöten vannak, köztük Erzsébetváros egykor legnagyobb hatalmú emberei - polgármestere, országgyűlési képviselője, bizottsági elnökei -, valamint ügyvédek, gazdag vállalkozók, értékbecslők, barátnők és barátok. Értékes belvárosi ingatlanokkal kapcsolatos csalások és vesztegetések, barátoknak osztott lakások, mobiltelefonok és fiktív tanácsadói szerződések szerepelnek az összesen 121 oldalas vádiratban. Címkeoldalunkon mindent megtudhat az erzsébetvárosi ingatlanügyekről, ebben és ebben a cikkben pedig a vádirat legérdekesebb részeit találja meg.