Szerető és barátnő kedvéért ment a mutyizás Erzsébetvárosban - részletek a Hunvald-per vádiratból

Hunvald György korábbi VII. kerületi polgármester, erzsébetvárosi ingalanügy pere, 2011.04.07.
Vágólapra másolva!
Kisebbségi referens lett a szerető, vállalkozás-szervezési tanácsadó a kozmetikus, milliókat tett zsebre a kocsmatulajdonos - az ügyészség szerint Hunvald György Erzsébetvárosi polgármester segítsége nélkül ez nem történhetett volna meg a VII. kerületben. Részletek az [origo] birtokába került erzsébetvárosi korrupciós ügyek vádiratából - második rész.
Vágólapra másolva!

(Cikkünk első részéből kiderül, hogyan épült fel és működött csaknem két éven át az az ingatlanspekulációs rendszer, amelynek keretében számos értékes belvárosi házat adott el áron alul az önkormányzat, az ebből húzható haszon pedig magánemberek és korrupt politikusok zsebébe vándorolt.)

A Hunvald-ügyben született vádirat szerint 2006 októberében Czibula Csaba korábbi fideszes önkormányzati képviselő megkérte Hunvald György szocialista polgármestert, hogy "vele olyan szerződést kössön, amelynek nyomán munkavégzés nélkül havi rendszeres juttatásban részesülhet". Ebből egy "vállalkozásfejlesztésről" szóló tanácsadói szerződés lett, havi 300 ezer forintért. Hunvald a vádirat szerint két éven át havonta állította ki a teljesítési igazolásokat - még akkor is, amikor Czibula már külföldön bujkált. Összesen nettó 8,1 millió forint önkormányzati pénzt kapott a férfi. (A Czibuláról szóló portrénkat itt találja meg.)

Czibula a saját tanácsadói szerződésének birtokában 2007-ben újabb szívességet kért Hunvaldtól: azt kérte, hogy kössön szerződést a feleségével, aki az Osvát utcai Brigitta szépségszalon tulajdonosa. A szépségszalon szomszédos a Piszkos Fred kocsmával, amely Czibuláé volt, és ahová gyakran jártak az önkormányzati vezetők mulatni - az ugyanis az önkormányzat épületével átellenben lévő utcában található.

Az önkormányzat hamarosan szerződést kötött Czibula Csaba feleségével, "vállalkozás-szervezési tanácsadásra", havi 140 ezer forintért, amelyet két éven át kapott - összesen 3,2 millió forint jutott neki. "Szépségszalonját a szerződés időtartama alatt összesen legfeljebb tíz alkalommal vette igénybe néhány olyan önkormányzati képviselő és munkatársaik, akik a szerződés megkötése előtt is a szépségszalonba jártak, azonban a szerződés megkötését követően már nem fizettek a szolgáltatásokért" - olvasható a vádiratban. Czibula Csaba jelenleg azért nincs a vádlottak között, mert külföldön bujkál, felesége pedig a vádiratban csak tanúként szerepel.

Lakás, telefon és állás a 19 éves barátnőnek

Egy másik esetben Hunvald saját kabinetjében alkalmazta egyik orosz származású barátját - aki szintén a vádlottak között szerepel -, aki csaknem három éven át kapott havi 400 ezer forintos fizetést, de nem dolgozott érte. A kár 12,7 millió forintra rúg ebben az esetben. A zuglói tanácsadói szerződései miatt is a sajtóban szereplő D. Pável, a vádlottak egyike is szerződéshez jutott. A moldovai-magyar férfi Hunvald közeli barátja és üzlettársa volt a vádirat szerint. Hunvald elintézte, hogy a férfi cégével több szerződést is kössön a kerületi önkormányzat - hol gyümölcsszállításra, hol nyílászárók cseréjére, összesen 91 millió forintért.

A vádirat szerint Gál György korábbi önkormányzati képviselő sem tartózkodott attól, hogy a hozzá közel állókat segítse az önkormányzat kárára. Akkori szeretőjét, a szintén a vádlottak padján ülő V. Évát - aki akkor 19 éves volt - előbb kedvezményesen (18 milliós forgalmi értéke helyett 2,7 millióért) megvásárolható önkormányzati lakáshoz juttatta. Megvette neki a lakást, majd megkérte Hunvaldot, hogy alkalmazza a nőt. V. Éva így kisebbségi referens lett, havi 300 ezer forintért. Végül összesen 3 millió forintot fizetett ki neki az önkormányzat, miközben semmilyen szerződés szerinti munkát nem végzett - áll a vádiratban.

Forrás: MTI/Kovács Attila
Forrás: MTI/Kovács Attila

Gál György és Hunvald György egy archív képen

V. Éva a vádirat szerint Gálnak köszönhetően nemcsak lakáshoz és fiktív, de jól fizető álláshoz jutott, hanem még egy hivatali mobiltelefont is használatra kapott. Gál György ugyanakkor a feleségének is elintézett egy SIM-kártyát, amelynek számláját az önkormányzat fizette. Az asszony még Gál 2008 végi őrizetbe vétele után is két hónapig használta jogellenesen a telefonszámot a kerület kontójára - áll a vádiratban.

Kardos Péter, a harmadrendű vádlott - aki az ingatlanügyek egyik szereplője is - az élettársának kért előnyöket Hunvaldtól. A nő adminisztrátor-asszisztens lett a kerületi nevelési tanácsadónál. Mivel ez az állás nem járt túl magas fizetéssel, és Kardos a vádirat szerint ezt szóvá is tette, Hunvald elintézte, hogy Kardos egy barátjának alkalmazásán keresztül kiegészítsék az élettárs jövedelmét: "lakossági szolgáltatással kapcsolatos tanácsadás" címén született szerződés ebből, havi 260 ezerért. Ezt a szerződést 2008 végén bontotta fel Hunvald, miután Kardost letartóztatták a nyomozók.

Telefon a politikusnak, lakás a barátnő húgának

Hunvald egy másik esetben a vádirat szerint Szabó Zoltánnak, a kerület akkori MSZP-s országgyűlési képviselőjének segített: megengedte, hogy hivatali telefonját tovább használja, miután Szabó leköszönt polgármesteri tisztéről. A politikus 2003 és 2010 között ingyen telefonált, az önkormányzat összesen 6,3 millió forintot fizetett ki a telefonszámláira a vádirat szerint. Pedig - áll a szövegben - Szabó már 2002-ben kapott egy ingyen használható telefont az MSZP-től is.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Szabó Zoltán (a kép jobbszélén) egy tavalyi fotón

Hunvald Györgynek volt egy úgynevezett polgármesteri kerete - ez azt jelenti, hogy évente meghatározott számú önkormányzati lakást a saját hatáskörében kiutalhatott. Ebből a keretből kapott lakást a vádirat szerint például Gál György sógornője, aki előbb bérelte a lakást, majd kedvezményesen (5,8 millió helyett félmillió forintért) megvásárolhatta. Kardos Péter egyik barátja is kapott bérlakást a keretből, ő utóbb 8 millió forintos forgalmi értéke helyett 862 ezerért vásárolhatta meg a lakást, amely végül Kardos lányának tulajdonába ment át a vádirat szerint. A dokumentumban szerepel, hogy lakást kapott, majd vehetett meg kedvezményesen Gál szeretőjének 18 éves húga is.

A vádiratban szereplő tucatnyi visszaélés között a legapróbbak azok az ügyek, amikor a Szabó Zoltán korábbi MSZP-s országgyűlési képviselő a megfelelő emberekre rászólva - a vádirat szerint - elérte, hogy a kocsijára szerelt kerékbilincset távolítsák el.

"Szabó Zoltán országgyűlési képviselő, XXIII. rendű vádlott, a hivatali helyzetével, az országgyűlési képviselői tisztségéből fakadó tekintélyével visszaélve, annak érdekében, hogy mentesüljön a szabálytalan várakozás törvényes következményei alól, ismeretlen személyt arra hívott fel, hogy intézkedjen (...) a kerékbilincs díjfizetés nélküli eltávolításáról" - olvasható a vádiratban. Ez az "ismeretlen személy" felhívta a kerületi közterület-felügyelet igazgatóját, hogy vetesse le a bilincset. Az igazgató, aki a vádlottak között szerepel, ezt el is intézte. A másik alkalommal K. Zsuzsanna akkori jegyzőt, a jelenlegi vádlottak egyikét hívta fel ugyanezért, aki el is intézte, hogy lekerüljön a bilincs Szabó kocsijáról.

Hamis névvel próbált elbújni Hunvald

A vádirat, amely azzal kezdődik, hogy az ingatlanügyek főszereplői hogyan ismerkedtek meg egymással, annak leírásával végződik, hogy hogyan próbált meg elbújni a hatóság elől Hunvald György. Az ügyben fontos szerepet játszó politikusok közül ő volt az utolsó a letartóztatottak sorában. A vádirat szerint Gál, Kardos és Hunvald már a letartóztatásuk előtt egyeztették egymással védekezésüket "arra az esetre, ha gyanúsítottként vonnák felelősségre őket". Czibula Csaba közben külföldre menekült, azóta sem találják.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Fotó: Hajdú D. András [origo]

Hunvald a bíróságon

A vádirat szerint, miután a letartóztatások megkezdődtek 2009 elején, Hunvald először azzal próbálkozott, hogy igazolja az önkormányzat ingatlan-elidegenítési gyakorlatát. Polgármesterként egy felülvizsgálatot rendelt el, az erről szóló jelentés készítői lényegében arra jutottak, hogy az ingatlanok eladása megfelelő áron történt meg. "Hunvald az eljárás sikerét meghiúsítani, az eljáró hatóságot pedig befolyásolni igyekezett" - fogalmazott a vádiratban az ügyészség, a szövegből azonban nem derül ki, hogy az egykori polgármester hogyan próbálta befolyásolni a nyomozókat, csak annyi, hogy erre a "széles körű kapcsolatrendszerét igyekezett felhasználni".

A képviselő-testület február 11-i ülésére volt kitűzve az említett felülvizsgálati jelentés megszavazása, Hunvald el akarta kerülni, hogy az ülés előtt letartóztassák (végül ez nem sikerült neki, előző nap ugyanis őrizetbe vették, az ülésen már nem vehetett részt). Ezért február 4-e és 10-e között nem ment haza a bejelentett lakcímére, hanem "az éjszakákat különböző vidéki és budapesti szállodákban, és ismerősöknél töltötte" a vádirat szerint. Az egyik esetben még hamis személyazonossággal is foglalt szobát: "A szoba foglalásához szükséges bejelentőlap kitöltéséhez - a saját adatai helyett, valótlanul - a Fazekas Géza nevet" (nem tudni, hogy véletlen egybeesés-e, de így hívják a bíróságon a vádat képviselő ügyészt), valamint egy budapesti lakos elvesztett személyigazolványának a számát írta be. Feltehetően emiatt szerepel ellene az okirat-hamisítás vádja is a számos vádpont között.