Több mint százezer romának szervez munkát a kormány

Vágólapra másolva!
Több mint százezer embernek szerveznek közmunkát, és több tízezer roma fiatalnak piacképes szakképzettséget fognak nyújtani, miután - várhatóan a jövő héten - megállapodást ír alá a kormány és az Országos Roma Önkormányzat.
Vágólapra másolva!

Megállapodás aláírására készül Orbán Viktor miniszterelnök és Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat elnöke a cigányság problémáinak megoldására. A kormányfő csütörtökön az ötödik Európai Roma Platformon Budapesten azt mondta, a megállapodásban szerepel majd egyebek mellett, hogy több mint százezer embernek szerveznek közmunkát, több tízezer roma fiatalnak nyújtanak piacképes szakképzettséget. Ha minden jól megy, a jövő héten lehetőség adódik az átfogó megállapodás aláírására, amely - mint fogalmazott - már valóban kiérdemli az elismerő szavakat, a történelmi jelzőt is, és amelyet az "utolsó betűig végre kell majd hajtani".

Orbán Viktor beszédében kifejtette, több, a cigányság felzárkóztatásával, esélyeinek javításával foglalkozó konferencián vett részt, mégis az a benyomása, mintha a problémák gyorsabban nőnének, mint a megoldások érdekében mozgósított energia. "Hiába találkozunk újra és újra, a cigányok, romák életkörülményeiben javulást alig tapasztalhatunk, nem lett több a roma emberek munkája, és nem lettek jobbak a cigány gyerekek iskolai eredményei sem" - mutatott rá, hozzátéve, "most azért vagyunk itt, (...) hogy le tudjuk dobni az eddig bennünket megbénító béklyókat". Megjegyezte, a jelenlegi magyar kormányoldalnak kétharmados többsége van a parlamentben, és nem tudni, mikor lesz, lesz-e egyáltalán még egyszer valakinek esélye arra, hogy vállalkozzon történelmi problémák kezelésére, ezért a felelősség és a lehetőség "kéz a kézben jár".

Orbán Viktor úgy fogalmazott, most a tettek ideje jött el, amelyben az európai kontinens összefogva sokkal tovább juthat. Kiemelte, hogy Európában, a nyugati civilizáció bölcsőjében élnek olyanok, akiknek az életviszonyai sokkal közelebb állnak más, lényegesen gyengébb gazdasági teljesítményt felmutató kontinensek világához, mint a szomszédjuk életszínvonalához. Nem egészséges az a közösség, amely hosszú távon ilyen különbségeket elvisel, fenntart - jelentette ki.

"A helyzetből fakadó lesújtó eredmény országainkban jól megfigyelhető: kölcsönös bizalmatlanság, agresszió, előítéletek, bűnözés. Ezen változtatni kell" - mondta a kormányfő, aki egyúttal arra is felhívta a figyelmet, hogy a mélyszegénységben, munka nélkül élő cigányok és a gyermekeik - "akikre, ha nem teszünk valamit, hasonló sors vár" - rendkívül hiányoznak az amúgy is válsággal küzdő európai gazdaságnak, ugyanis fontos munkaerőbázist jelentenének, olyat, különösen Magyarország térségében, amelyet más európai országok csak a bevándorlással tudnak pótolni.

"A mi országaink helyzete különös: a hiányzó munkaerő, a hiányzó gyermekek részben itt vannak a mai államhatárainkon belül, azonos nyelvet beszélünk velünk, ugyanúgy hívják az Istent, kultúrájuk sokkal közelebb áll az európai fősodorhoz, mint a más kontinensről érkező bevándorlóké" - fejtette ki, javasolva ezzel, hogy a konferencia az európai cigányságra mint lehetőségre, ne pedig mint teherre tekintsen.

A Független Hírügynökség helyszíni tudósítójának jelentése szerint a miniszterelnök beszéde alatt egy fiatal férfit kivezettek, mert papírlapokat szórt szét a teremben. Arról nincs információ, hogy mi volt rajtuk.