Kétszáz bírót érinthetne a korábbi nyugdíjazás

Vágólapra másolva!
Kettőszáz körül van azon bírák száma, akiket érintene Lázár Jánosnak, a Fidesz frakcióvezetőjének javaslata, amely szerint a jövőben legfeljebb az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig állhatna fenn a szolgálati jogviszonyuk.
Vágólapra másolva!

Lázár János hétfőn nyújtotta be a Fidesz-KDNP alaptörvény-javaslatához azt a kapcsolódó módosító indítványát, amely szerint legfeljebb az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig - amely 62-ről fokozatosan emelkedik 65 évre - állhatna fenn a bírák szolgálati jogviszonya. A jelenlegi szabályok szerint a bírói jogviszony felső korhatára 70 év.

Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács szóvivője elmondta, hogy a mintegy háromezer tagot számláló bírói karból 6-8 százalék a 62 év felettiek aránya. Szűcs Péter hozzátette, a nyugdíjkorhatár sávos emelése miatt azonban nem lehet egyelőre pontos számot adni arra, hogy elfogadása esetén pontosan hány bírát érinthetne a kezdeményezés.

A Fidesz-KDNP azonban nemcsak a felső, hanem a bírák kinevezésének alsó korhatárát is szabályozná az új alkotmányban. Ezt - ahogyan az már a múlt héten benyújtott módosító indítványok egyikéből kiderült - a 30. életévhez kötnék.

Az országgyűlés alkotmányügyi bizottsága március 29-ei ülésén a 30. életévhez kötött alsó korhatár alaptörvényben rögzítését támogatta, a felső korhatárról viszont vita alakult ki a testület keddi tanácskozásán, és végül a Fidesz frakcióvezetőjének javaslata nem is kapott még egyharmados támogatást sem.