A kormányra várva megy a türelemjáték a fővárosi kórházakról

Tarlós István a Baross Gábor Társaság "Milyen legyen (lesz) Budapest" összejövetelén
Vágólapra másolva!
Annak ellenére, hogy Tarlós István főpolgámester többször nyilvánvalóvá tette, hogy a fővárosi kórházak összevonása helyett inkább állami kézbe adná az intézményeket, szerdán a közgyűlés napirendi tervében mégis felbukkant az összevonásról szóló koncepció. Végül mégsem tárgyaltak róla, amit önkormányzati források azzal magyaráznak, hogy a főpolgármester még a látszatát is el akarja kerülni annak, hogy konfliktusba került a kormánnyal.
Vágólapra másolva!

Bár a szerdai fővárosi közgyűlés tervezett napirendi pontjai között még szerepelt a budapesti kórházak összevonásáról szóló előterjesztés, a közgyűlés végül mégsem tárgyalt róla. A Szentes Tamás egészségügyért felelős főpolgármester-helyettes által benyújtott dokumentum arra tett volna javaslatot, hogy dolgozzanak ki egy koncepciót a budapesti kórházak informatikai, humánpolitikai és gazdálkodási integrációjáról.

Tarlós állami kézbe adná a kórházakat

Tarlós István főpolgármester csütörtökön az MTV Ma reggel című műsorában azt mondta, hogy azért nem került a javaslat a közgyűlés elé, mert a kormány heteken belül dönt arról, hogy átveszi-e a tizenkét budapesti kórházat a fővárostól vagy sem. Tarlós szerint addig nincs értelme belefogni a kórházösszevonásba, amíg nem derül ki, hogy a kórházak kikerülnek-e a főváros kezeléséből. A főpolgármester hozzátette, hogy ha a kormány mégsem vinné el a fővárosi kórházakat, akkor a közgyűlés elé terjesztik a holdingkoncepciót, amelyet nem tart rossznak.

A kórházkoncepciók már korábban is konfliktust okoztak a városházán. Szentes - akit január közepén neveztek ki főpolgármester-helyettesnek - január végén a kórházösszevonás előnyeiről beszélt a Népszabadságnak. Tarlós ezzel szemben februárban a fővárosi kórházak állami kézbe adásáról beszélt, és a Magyar Nemzetnek azt mondta, hogy a tizenkét fővárosi fenntartású kórházból elsőként négy országos hatáskörű intézményt vehetne át az állam. A kormány szintén az állami kézbevételt támogatja.

Tarlós és az egészségügyért felelős helyettese közti konfliktus február elején csúcsosodott ki. Szentes akkor próbálta meneszteni több budapesti kórház vezetőjét, de a folyamatot az akkor épp külföldön tartózkodó Tarlós leállította, Szentesnek később bocsánatot is kellett kérnie az akció miatt. A konfliktus ez után elcsendesedett, erre utalt az is, hogy a Szentes nevével jegyzett kórházösszevonásokról szóló koncepciót télen nem tárgyalta a közgyűlés.

El akarhatták kerülni a félreértést

Nem világos, hogy ez után miért került fel ismét a javaslat a tervbe vett napirendi pontok közé a szerdai ülés előtt. Az [origo] által megkérdezett, a főváros egészségügyi politikára rálátó fideszes források erre nem tudtak magyarázatot adni. Egyikük szerencsétlen dolognak nevezte, hogy az összevonásról szóló javaslat rendre előkerül, miközben az erről szóló kormányzati döntés továbbra sem született meg. A forrás szerint mindez semmiképpen sem tesz jót az ügynek, miközben a kórházak átvételéről folyamatosan zajlanak a tárgyalások a főváros a kormány között.

Egy, a fővárosi önkormányzati ügyeket közelről ismerő forrás az [origo]-nak azt mondta, hogy Tarlósnak mindenképpen tudnia kellett arról, hogy a javaslat felkerült a tervezett napirendi pontok közé, a menetrend ugyanis a főpolgármester jóváhagyásával áll össze. Vagyis szó sem lehetett arról, hogy Szentes az ügyben megkerülte volna Tarlóst. A forrás azt mondta, hogy pontos információja nincs arról, miért került elő újra a javaslat, de szerinte a fővárosi kórházak informatikai, gazdasági racionalizációjára mind a két koncepció esetében szükség lenne. A forrás szerint a javaslat elfogadása esetén várhatóan mindössze ebbe fogtak volna bele.

Tarlós azonban a forrás szerint úgy gondolhatta, hogy az összevonásról szóló fővárosi koncepciót megszavazzák, azt többen úgy értelmezik, hogy a főváros nem várja meg a kormányzati döntést, hanem szembemegy a kormánnyal. Erre utalhatott maga Tarlós is, amikor a Ma reggelben arról beszélt, hogy ha a kormánydöntés előtt elkezdték volna tárgyalni az összevonásról szóló koncepciót, akkor azzal támadták volna a fővárost, hogy "már megint a Fidesz nem tudja, hogy mit csinál a Fidesz".

Szűcs-Somlyó Mária, a fővárosi önkormányzat kommunikációs igazgatója minderről az [origo]-nak azt mondta, hogy nem tudja, miért kerül elő újra a tervezet, de szerinte ez nem is lényeges kérdés. Hozzátette, más esetekben is előfordult már, hogy javaslatok lekerültek a napirendről. Kerestük Szentest is, a városháza sajtóosztálya megkeresésünkre azt közölte, hogy a főpolgármester-helyettes a kormányzati döntésig nem kíván nyilatkozni.