Kihallgatták Kiss Pétert és Iváncsik Imrét a moszkvai ingatlanügyben

Vágólapra másolva!
Kiss Péter volt kancelláriaminiszter után tanúként hallgatta ki Iváncsik Imre egykori, titkosszolgálatokért felelős államtitkárt is a Központi Nyomozó Főügyészség szerdán, a moszkvai magyar kereskedelmi képviselet 2008-as értékesítésével összefüggő nyomozásban. Kiss Pétert azért idézték be, mert ő hitelesítette a dobogókői kormányülés jegyzőkönyvét, Ivaáncsikot pedig, mert jelen volt a kormányülésen. A két politikus után Ficsor Ádám, Gyurcsány Ferenc korábbi kabinetfőnöke is a tanúk padjára került.
Vágólapra másolva!

Szerdán délelőtt meghallgatta a Központi Nyomozó Főügyészség Kiss Péter volt kancelláriaminisztert és Iváncsik Imre egykori, titkosszolgálatokért felelős államtitkárt a moszkvai magyar kereskedelmi képviselet 2008-as értékesítésével összefüggő nyomozásban. Kiss Péter a meghallgatás után újságíróknak elmondta, azért idézte be az ügyészség, hogy igazolja: valóban ő hitelesítette azt a 2008-as dobogókői kormányülésen készült jegyzőkönyvet, amely alapján a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) vizsgálta az ügyet. A szocialista politikus elmondta azt is, hogy azon a kormányülésen valóban szó volt három külföldi ingatlan, köztük a moszkvai kirendeltség hasznosításáról is, azonban ő nem gyanakodott szabálytalanságra.

Iváncsik Imrét saját bevallása szerint azért hallgatták meg, mert jelen volt a kormányülésen, azonban nem tudott az ingatlaneladásról és arra sem emlékszik konkrétan, mi hangzott el az említett kormányülésen. A nyomozóhatóság Kiss Péter és Iváncsik Imre titkosszolgálatokért felelős államtitkár meghallgatása után Ficsor Ádámrot, Gyurcsány Ferenc volt kabinetfőnökét is meghallgatta. Ő mintegy háromnegyed órát töltött az ügyészség épületében, és távozáskor nem válaszolt az újságírói kérdésekre.

A Központi Nyomozó Főügyészség szerint csaknem hétmilliárd forintos vagyoni hátrányt okoztak az államnak a moszkvai kereskedelmi központ eladásával az ügyben februárban őrizetbe vett gyanúsítottak. Tátrai Miklóst, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) korábbi vezérigazgatóját különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettével gyanúsítják. Fekszi Márta korábbi külügyi államtitkárt és Székely Árpád volt moszkvai magyar nagykövetet pedig ugyanebben az ügyben bűnsegédként fogták gyanúba.

A gyanú szerint a 17 ezer négyzetméteres, az orosz kormánynegyed közelében fekvő épület eladására vonatkozó adásvételi szerződést szabálytalanul kötötték meg, azt ugyanis nem előzte meg pályáztatás. Az ügyészség szerint, ha szabályosan adták volna el az ingatlant, akkor legalább 6 milliárd forinttal többért lehetett volna értékesíteni az épületet.

Az ügy hátteréről itt olvashat bővebben.