Széchenyi térre keresztelte a Roosevelt teret a főváros

Vágólapra másolva!
Szópárbajt vívott egymással Tarlós István főpolgármester és Horváth Csaba MSZP-frakcióvezető, mielőtt a fővárosi közgyűlés Széchenyi István térre változtatta a Roosevelt tér nevét. Tarlós azt mondta, hogy a névváltásról egyeztetett az amerikai nagykövettel, és hamarosan egy másik közterület megkapja az egykori elnök nevét.
Vágólapra másolva!

Széchenyi István térre változtatta szerdán délután a fővárosi közgyűlés a budapesti Roosevelt tér nevét. A tér átnevezését a Fidesz és a KDNP mellett támogatta a Jobbik és az LMP is, az MSZP képviselői viszont nem vettek részt a szavazásban. A névváltoztatás érdekében a közgyűlés szerda délelőtt módosította a közterületek elnevezéséről szóló rendeletet - amely eddig tiltotta, hogy olyan nevet adjanak egy térnek vagy utcának, amelyet egy másik már visel -, majd délután döntött a tér új nevéről.

Tarlós István főpolgármester szerint a névváltást a Magyar Tudományos Akadémia elnöke kezdeményezte, hiszen gróf Széchenyi István több jelentős műve, az Akadémia épülete és a Lánchíd is itt található, illetve itt áll a szobra is. Rogán Antal, az V. kerület fideszes polgármestere szerint a belvárosi képviselő-testület is támogatja a névváltást. A polgármester szerint a szimbolikus okok mellett praktikus érvek is szólnak amellett, hogy ezt a teret nevezzék el Széchenyiről, hiszen itt nem lakik senki, így magánszemélyeknek nem kell lakcímet változtatniuk.

Az előterjesztés éles vitát váltott ki Tarlós és Horváth Csaba MSZP-frakcióvezető közt. Horváth pótcselekvésnek minősítette a tér átnevezését, amely szerinte nem szerepel a főváros száz legsürgetőbb problémája közt, és csak a közvélemény figyelmének elterelését szolgálja. Horváth szerint diplomáciai szempontból rossz üzenete lehet annak, hogy a főváros elveszi a teret Franklin D. Roosevelt egykori amerikai elnöktől.

Az MSZP-frakcióvezető hosszan méltatta Roosevelt elnök történelmi jelentőségét, amikor Tarlós félbeszakította, hogy térjen a tárgyra. Horváth szerint ő az előterjesztéshez szólt hozzá, erre a főpolgármester nekiszegezte a kérdést, hogy hányadik elnöke volt Roosevelt az Egyesült Államoknak (Horváth nem tudta a választ, hogy Roosevelt az USA 32. elnöke volt). Tarlós néhány szóváltás után indulatosan azt mondta, hogy a fővárosi vezetés még csak most kezdi a közterületek átnevezését, a következő közgyűlésre újabb csomagot hoznak be.

Tarlós szerint a tér átnevezéséről egyeztetett az Egyesült Államok budapesti nagykövetével, aki tudomásul vette, hogy a névváltás nem az egykori elnök ellen irányul. A főpolgármester tervei szerint egy másik közterület a közeljövőben megkaphatja a Roosevelt nevet. Rogán Antalnak konkrét javaslata is volt arra, hogy melyik legyen az: a Szabadság tér amerikai nagykövetség felé eső részét nevezné el Roosevelt parknak, így csak a nagykövetségnek és a Magyar Nemzeti Banknak kellene címet váltania.