Vágólapra másolva!
Bolti lopás miatt kedden ötvenezer forintos pénzbírságra ítélte a bíróság Bakács Tibor újságírót. A bíró az ítélet indoklásában azt mondta: elzárásra nem volt szükség, a pénzbüntetés megfelelő visszatartó erővel bír. Bakács a tárgyaláson azt mondta: ez az utolsó médiaszerepelése, a Tilos Rádiót azonban nem hagyja ott.
Vágólapra másolva!

Ötvenezer forintos pénzbírságra ítélte tulajdon elleni szabálysértés miatt Bakács Tibor újságírót a Pest Megyei Bíróság kedden, mivel egy boltból téliszalámit és sajtokat lopott.

Bakács idén február 4-én este lopott élelmiszert a Tescóból. Élettársával együtt mintegy tízezer forint értékben vásárolt, a kabátja alá azonban egy rúd Pick szalámit és háromféle sajtot rejtett el, összesen 4532 forint értékben. A kijáratnál azonban a lopásérzékelő jelzett, így a vagyonőrök egy szobába kísérték Bakácsot. Amikor a vagyonőrök nem figyeltek, egy pult alá rejtette a sajtokat, és csak a téliszalámi került elő a kabátjából. Csak másnap, a biztonsági kamera felvételéből derült ki, hogy sajtokat is elemelt.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Bakács Tibor a tárgyalás előtt - a galériáért kattintson!

A reggel 9 órakor kezdődő tárgyalás mintegy 25 percig tartott. A bíró a vagyoni helyzetéről kérdezte Bakácsot, ebből az derült ki, hogy Bakács regisztrált munkanélküli, két kiskorú gyereket eltartásában vesz részt, jelenlegi élettársa várandós, 7 millió forintos APEH-tartozása, illetve jelzáloghitele van. Vallomásában Bakács azt mondta, megbánta tettét.

"Elég baj ez, hogy megtörtént a lopás" - fogalmazott, hozzátéve, hogy amikor pedig a kabátjából kipakolta a sajtokat, "abban bízott, hogy kisebb felelősséggel kicsúszhat". Az élettársával éppen a hétvégére vásároltak be alapvető élelmiszereket, mondta. "És akkor láttam meg a szalámit" - tette hozzá. A lopás szerinte ezután olyan gyorsan történt, "mint egy haiku". Bakács azt is mondta, hogy jogi képviselőt nem hozott magával, "de nincs is mit nagyon védeni ezen".

A bíró az ítélethirdetés után azt mondta, enyhítő körülményként értékelte, hogy Bakács megbánta tettét, azt, hogy hasonló ügye korábban nem volt, illetve, hogy két kiskorú gyermeke van. A beismerő vallomását ugyanakkor nem tudta értékelni, miután az nem tett hozzá új információkat az ügyhöz, ráadásul a lopás után tanúsított magatartása "csökkenti a beismerés értékét".

A bíró szerint elzárásra nem volt szükség, a pénzbüntetés megfelelő visszatartó erő. Az [origo] tudósítója szerint a bíró és a teremőr is többször rendre utasította a jelen lévő újságírókat, mivel nehezen fértek el a kis tárgyalóteremben. A tárgyalás végén a bíró még felszólította Bakácsot, hogy a jövőben tartózkodjon a hasonló cselekményektől, mert "nem ez a járható út".

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
További képekért kattintson a fotóra!

A tárgyalás előtt Bakács újságíróknak azt mondta: bármilyen ítélet születik, elfogadja, és ez lesz az utolsó médiaszerepelése. Hozzátette: a Tilos Rádiót azonban nem hagyja ott.

Az ítélethirdetés után a Pest Megyei Bíróság épületéből távozó Bakácsot felismerte két, a lépcsőn álldogáló ember, akik saját tárgyalásukra várakoztak. Egyikük azt mondta, nagyon szereti Bakácsot, és ha tehetné, most kifizetné helyette az ötvenezer forintos bírságot. "Nem az ő szégyene ez, hanem a kormányé" - mondta, hozzátéve, hogy a kormány azért felelős, hogy már az ilyen emberek is lopni kényszerülnek, és lassan az egész országban "mindenki lopni kényszerül".