Fidesz: A képviselőkre is vonatkozni fog a 98 százalékos különadó

Vágólapra másolva!
Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke szerint a parlamenti képviselőkre is vonatkozik a 98 százalékos különadó, és ha az Országgyűlés Hivatala másképp értékeli a vonatkozó törvényt, akkor módosító indítványt nyújt majd be a párt, hogy egyértelműsítse a helyzetet.
Vágólapra másolva!

A Fidesz szerint a parlamenti képviselőkre is vonatkozik a végkielégítéseket sújtó 98 százalékos különadóról szóló jogszabály, de ha az Országgyűlés Hivatala ezzel ellenkezően értelmezi a törvény passzusait, akkor a kormánypárt módosító indítványt nyújt be annak érdekében, hogy a képviselőkre is vonatkozzon a különadó - közölte Kósa Lajos.

A Fidesz ügyvezető alelnöke a budapesti sajtótájékoztatóján ezt arra reagálva mondta, hogy a Népszabadság a keddi számában arról írt, hogy az Országgyűlés Hivatala úgy értelmezi a végkielégítéseket sújtó 98 százalékos különadóról szóló törvény rendelkezéseit, hogy azok nem vonatkoznak a parlamenti képviselőkre, mert a munkaviszonyuk speciális, valójában nem foglalkoztatottak, nem állnak munkavégzésre irányuló jogviszonyban sem. Erről itt olvashat bővebben. Kósa Lajos hangsúlyozta, a Fidesz szándéka az, hogy a képviselőkre is vonatkozzon a különadó.

Az Országgyűlés Sajtószolgálatának közleménye szerint a parlamenti képviselőket - az alkotmány, az országgyűlési képviselők jogállásáról, illetve az országgyűlési képviselők javadalmazásáról szóló törvény alapján - nem érinti a különadó-fizetési kötelezettség, illetve maga az Országgyűlés sem tekinthető különadóval kapcsolatban érintett szervezetnek.

A Népszabadság keddi száma szerint 2006-ban több mint 110, 2010-ben pedig csaknem 190 képviselő került ki a parlamentből. Ők a képviselők javadalmazásáról rendelkező törvény alapján az addigi átlagtiszteletdíjuk hathavi összegét kapták meg végkielégítésként, és az erre az időre folyósított díjazás időtartama is munkaviszonyban töltött időnek számított.