Az ombudsman vizsgálja a nemkívánatos gyöngyössolymosiak ügyét

Vágólapra másolva!
Hivatalból vizsgálatot indított az állampolgári jogok országgyűlési biztosa a Gyöngyössolymoson nemkívánatosnak nyilvánított hat személy ügyében. Két újságíró és négy helybéli a polgármester ellen irányuló támadások miatt lett nemkívánatos személy a Heves megyei településen.
Vágólapra másolva!

Vizsgálatot indított az állampolgári jogok országgyűlési biztosa a Gyöngyössolymoson nemkívánatos személynek minősített két újságíró és négy helybéli ügyében - közölte az Országgyűlési Biztos Hivatala kedden. Szabó Máté a közlemény szerint az újságokból értesült (az [origo] cikke itt) a Heves megyei településen történtekről, és a tudósításokban felmerült a jogállamiság elvéből levezethető jogbiztonság követelménye sérelmének, illetve közvetlen veszélyének gyanúja, ezért hivatalból eljárást indított és tájékoztatást kért a Heves Megyei kormányhivataltól.

A Heves Megyei Hírlap internetes oldala egy hete adott hírt arról, hogy Gyöngyössolymos képviselőtestülete határozatban nyilvánított nemkívánatos személynek hat embert a településen. A határozatot közzétették a helyi lapban, és a községházán is kifüggesztették. Szolcsák Gyula polgármester a helyi lapban azzal érvelt, hogy az elmúlt időszakban nemtelen támadások érték, ezért nyilvánították nemkívánatos személynek a két újságírót és a négy helybélit.

A megyei napilap tavaly októberben arról írt, hogy a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság eljárást indított ismeretlen tettes ellen a gyöngyössolymosi polgármesteri hivatalban kötött egyes szerződések ügyében, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanújával. Idén februárban pedig arról, hogy hangos szóváltásba keveredett a volt polgármesterjelölt és a polgármester, Szolcsák Gyula. A lap akkor azt írta, hogy az érintettek vitáját lökdösődés is követte.