Szijjártó: A kormány nem akarja visszaállítani a sorkatonaságot

Vágólapra másolva!
A miniszterelnök szóvivője szerint nincsen napirenden a sorkötelezettség visszaállítása. Szijjartó Péter erről a hétfői Mokkában beszélt, ahol Pósán László fideszes képviselő nyilatkozatáról kérdezték. Pósán a múlt héten azt mondta, hogy minimális sorkatonai kiképzés szükséges ahhoz, hogy az alkotmányban lévő kötelezettségeket el lehessen látni.
Vágólapra másolva!

Nem akarja a kormány visszaállítani a sorkötelezettséget - hangsúlyozta Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője hétfőn a TV2 Mokka című reggeli műsorában. A szóvivő kijelentette: Az tény, hogy az alkotmányban megfogalmazottak szerint mindenkinek kötelessége a honvédelem egy bizonyos helyzetben, de ha ez a helyzet előáll, akkor nem csak fegyveres védelemre kell gondolni - fűzte hozzá. Szijjártó Péter leszögezte, hogy nincsen napirenden a sorkötelezettség visszaállítása.

A szóvivő ezzel arra reagált, hogy Pósán László fideszes parlamenti képviselő a múlt héten a Népszabadságnak nyilatkozva azt mondta: A most hatályban lévő alaptörvény és egyes jogszabályok között ellentmondások vannak, amelyek még senkinek sem szúrtak szemet.

Mint fogalmazott, az alkotmány úgy szól, hogy Magyarországon a honvédelem mindenkinek a kötelessége, de a honvédelmi törvény azt mondja, hogy nincs sorkatonaság. Hozzátette: "ha ne adj' isten hirtelenjében itt terem az ellen", és kiosztják a puskát, aki még életében nem látott puskát, az meg sem tudja tölteni.