Mindenki ideges Hejőszalontán a polgármester szerint

A Jobbik Hejőszalontán demonstrált fáklyás felvonulással
Vágólapra másolva!
Feszült a helyzet a polgármester szerint Hejőszalontán a Jobbik hétvégi tüntetése után. A Borsod megyei település polgármestere úgy fogalmazott, hogy célt ért a Jobbik "hisztériakeltése", és sokan összevesztek a hétvégén a párt által a "cigányterror" ellen meghirdetett demonstráció óta. A Jobbik közleménye szerint Hejőszalontán vasárnap megvertek egy asszonyt, aki felszólalt a tüntetésükön.
Vágólapra másolva!

Anderkó József, Hejőszalonta polgármestere szerint elérte célját a Jobbik, mert "sikerült felzúdulást, hisztériát kelteni a településen", ugyanis több falubeli összevitatkozott. A Borsod megyei településen szombaton rendezett felvonulást a Jobbik, "Demonstráció a cigányterror ellen" címmel. (A tüntetésről szóló hírünket itt olvashatja.)

Anderkó már a tüntetés előtt úgy fogalmazott, hogy a falusiak nagy része a háta közepére sem kívánja a Jobbik megjelenését a faluban. Hétfőn a Független Hírügynökségnek azt mondta, a falu lakói között azóta vannak, akik "egymásnak estek". Az elméletileg békésnek hirdetett tüntetést végig bekiabálások kísérték, a két tábor már akkor összeszólalkozott - mondta.

Hétfőn pedig sok szülő nem vitte óvodába a gyerekét, mert elmondásuk szerint az óvónő és a férje részt vett a fáklyás felvonuláson. 57 gyerekből csak 15-öt adtak be az óvodába hétfőn, és a szülők a történtek miatt az óvónő munkáltatójához fordultak - tette hozzá. A helyi jobbikos aktivisták pedig azzal fenyegetőztek vasárnap, hogy visszahívják a nemzeti őrsereg tagjait a településre. A faluban még tart a fokozott ellenőrzés, egy rendőrautó két járőrrel 24 órában járja az utcákat - mondta.

A hejőszalontai polgármester azt mondta, még hétfőn feljelentést tett, mert a szombati jobbikos demonstráció szervezői lopták az áramot. Szerinte az önkormányzat nem adott engedélyt rá, mégis a sportpálya területéről lopták az áramot. Eredetileg úgy volt, hogy a helyi kocsmából kapják a szervezők a szükséges áramot, ám a hosszabbító rövidnek bizonyult.

A Jobbik közben vasárnap, a tüntetés másnapján közleményt adott ki: eszerint a tüntetésen felszólaló egyik helyi asszonyt "cigánybűnözők brutális kegyetlenséggel megverték otthonában". A párt ezért az LMP-t tette felelőssé - a párt több képviselője is részt vett a Jobbik-felvonulással egy időben tartott ellentüntetésen -, és felszólította, hogy "kérjen bocsánatot a hejőszalontai emberektől a magyarellenes gyűlöletkeltésért, és azonnal hagyjon fel a bűnözők istápolásával". Orbán Viktor kormányfőt pedig arra szólították fel, hogy "napokon belül oldja meg az ártatlan emberek védelmét az egész országban a cigánybűnöző hordákkal szemben".