A romák közt járőrözők szerint egyre több helyre hívják őket

Vágólapra másolva!
Bár a kormány kemény fellépést ígért a romák lakta környékeken járőröző szervezetekkel szemben, a Jobbikhoz kötődő polgárőr-egyesület egyelőre zavartalanul működik, és a felröppent hírekkel ellentétben tervezi megjelenését Hajdúhadházon is. A szervezet vezetője szerint épp azért van némi zavar a járőrözés időpontjával, mert népszerűek lettek, és sok helyre hívják őket.
Vágólapra másolva!

Márciusban országos sajtóérdeklődést és kormányzati reakciókat is kiváltott a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület járőrözése Gyöngyöspatán, és a szervezet már akkor jelezte, hogy a következő, április közepére meghirdetett állomás Hajdúhadház lesz. Múlt héten megjelentek olyan sajtóhírek, hogy az egyesület mégsem megy el a Hajdú-Bihar megyei településre, a szervezet vezetője, László Attila azonban az [origo]-nak hétfőn azt mondta, továbbra is szerepel a terveik között a hajdúhadházi járőrözés. Azt mondta, hogy az időpont még azért nem biztos, mert a szervezetnek sok dolga van.

László szerint számos településről kapnak segítséget kérő hívásokat. Ugyanezt mondta Csákvári Lajos, a szervezet alelnöke is, aki szerint a hétvége óta Hejőszalontáról is kaptak ilyen telefonhívást - itt szombaton a Jobbik tartott tüntetést, "Demonstráció a cigányterror ellen" címmel. (A hejőszalontai tüntetésről szóló hírünket itt olvashatja, ebből a cikkből pedig kiderül, hogy a településen a tüntetés óta több helybeli összekülönbözött egymással.)

Arról sem László, sem Csákvári nem akart elárulni részleteket, hogy milyen más településekről keresték meg őket. A Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület több szálon kötődik a Jobbikhoz és a bíróság által betiltott Magyar Gárdához. A gárdához hasonlóan ők is rendszerint romák által lakott környékeken vonulnak fel, és olyan településeken jelennek meg, ahol állításuk szerint romák veszélyeztetik a helyi közbiztonságot.

A járőrözést a jogvédő szervezetek elítélő nyilatkozatai mellett kormányzati bírálatok is kísérték. Korábban Pintér Sándor belügyminiszter és Orbán Viktor kormányfő is beszélt arról, hogy nem fogják eltűrni félkatonai szervezetek tevékenységét. Elkezdődött egy úgynevezett akcióterv kidolgozása is, amelynek lényege az [origo] kormányzati forrásokból származó információi szerint, hogy válságmegelőző csoportokat állítanának fel, melyek tagjai kormánydelegáltak, önkormányzati politikusok és helyi kisebbségi vezetők lennének. (A koncepcióról itt talál részleteket.)

A Szebb Jövőért Polgári Egyesület tevékenységét azonban ezek a kormányzati lépések láthatóan egyelőre nem akadályozzák. A szervezet vezetője az [origo]-nak hétfőn azt állította, hogy ismét foglalkoznak a gyöngyöspatai helyzettel is, miután ott állítólag az egyesületük egyik tagját kővel megdobálták. Azt mondta, most "ezzel vannak elfoglalva, mozgósítanak", kérdésünkre ugyanakkor azt is közölte, ez nem azt jelenti, hogy nagyobb számban visszatérnek a településre.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=z9XUodwTaB5HqGIl

A Sosi riportja Hejőszalontáról - a tüntetés előtt

Hajdúhadházra a Jobbik is szervez demonstrációt, bár erről is jelentek meg olyan hírek, hogy elmarad. Rubi Gergely, a párt Hajdúhadházon élő országgyűlési képviselője viszont az [origo]-nak hétfőn azt mondta, április 17-én a hírekkel szemben megtartják a tüntetést, amelyen Balczó Zoltán, a párt alelnöke és Vona Gábor elnök is felszólal majd. Rubi, aki a polgárőr-egyesületnek is tagja, hozzátette: a városban mindennapossá vált rablások és lopások miatt esett a településre a választásuk.

A félkatonai szervezetek elleni fellépés ügye az után került az érdeklődés középpontjába, hogy a Jobbikhoz és a betiltott Magyar Gárdához több szálon kötődő Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület több tucat tagja március 1-jén járőrözni kezdett a Gyöngyöspata nevű Heves megyei településen, arra hivatkozva, hogy szerintük a helyi cigányok rettegésben tartják a lakosságot. A romák szerint viszont a polgárőrök és más, a faluba érkezett személyek félemlítik meg őket. Gyöngyöspatán és a hétvégén a Borsod megyei Hejőszalontán is megjelent a Jobbik, amelynek politikusai cigánybűnözésről beszéltek, illetve tehetetlenséggel, a közbiztonság garantálásának elmulasztásával vádolták a kormányt.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=6Ru5R4QFQmzIWjw4

A Sosi riportja a jobbikos tüntetésről Hejőszalontán

A kormány részéről sokáig nem kísérte semmilyen látványos megnyilvánulás az eseményeket. Egy Gyöngyöspatán tartott március 15-ei antirasszista felvonuláson előállították ugyan a Szebb Jövőért négy tagját, de nem tevékenységük vagy félelmet keltő megjelenésük miatt, hanem mert nem voltak hajlandók igazolni magukat.

A hétvégi hejőszalontai demonstrációra hétfőn a parlamentben reagált több fideszes politikus. Balog Zoltán államtitkár például a Jobbikra utalva azt mondta, hogy akik a magyarországi cigányság ügyének megoldatlanságából próbálnak politikai hasznot húzni, azok nem a megoldást keresik. Szerinte a közbiztonság problémái még senkit nem jogosítanak fel arra, hogy kollektív bűnösség elvét alkalmazza, vagy álstatisztikákra hivatkozva önbíráskodásra buzdítson. Ez a retorika csak arra jó, hogy egymásban keressék az emberek a bajok okát - mondta Balog, aki szerint a jobbikos tüntetők hazatérnek, a feszültségeket pedig ott hagyják a településeken, ezt aztán a rendőrségnek kell kezelnie.