Gyurcsány szerint nem került a kormánya elé az alkotmánytervezet

Vágólapra másolva!
Gyurcsány Ferenc tudott arról, hogy miniszterelnöksége alatt az Igazságügyi Minisztérium szakértői az alkotmány átfogó megújításán dolgoztak, de a tervezet nem került a kormány elé, és azt ő maga sem ismerte - írja Facebook-bejegyzésében a volt kormányfő.
Vágólapra másolva!

Gyurcsány Ferenc hangsúlyozza, hogy a kormánya nem kívánt új alkotmányt elfogadni, és az igazságügyi tárca sem kezdeményezte, hogy a szakértői javaslatból hivatalos kormányzati anyag legyen, így azt sem ő, sem az MSZP vezetése nem ismerte. Ugyanakkor szerinte helyes, ha kormányzati szakértők a hatályos szabályozás megújításán dolgoznak. Nem volt alkotmányozási kényszer, de az alaptörvény felülvizsgálatának indokául szolgát, hogy az ország a NATO és az EU tagja lett, valamint, hogy eltelt majdnem tíz év az 1990-es évek közepén kezdeményezett alkotmányozási kísérlet óta.

Gyurcsány Ferenc Facebook-bejegyzésében kifejti, hogy a szakértői anyag döntés-előkészítő jellegű volt, ezt mondta ki a Legfelsőbb Bíróság is, amikor elutasította a Társaság a Szabadságjogokért indítványát, hogy hozzák nyilvánosságra. Hozzátette, hogy a tervezet nem volt nyilvános, titkos sem, hiszen nem minősítették azzá.

A szombaton nyilvánosságra került tervezetet Gyurcsány Ferenc - megfogalmazása szerint - a lényegét illetően vállalhatónak nevezi, kiemelve, hogy meg akarta őrizni 1989 szellemiségét. Mint írja, a javaslat a történelmi hagyomány részeként, nem jogforrásként utal a Szent Koronára, elfogadását négyötödös parlamenti többséghez kötötték volna, a döntést fél éven belül meg kellett volna erősítenie az Országgyűlésnek, az alkotmány módosítása pedig népszavazással is lehetséges lett volna.

A Magyar Hírlap pénteken arról írt, "nem találják" Petrétei József, a Gyurcsány-kormány igazságügyi miniszterének 2006-ban megírt alkotmánytervezetét. A 75 oldalas dokumentumot másnap a Magyar Nemzet ismertette. Ezzel kapcsolatban bejegyzésében Gyurcsány Ferenc arra hívja fel a figyelmet, hogy a javaslatot szövegszerűen idézte januárban megjelent alaptörvény-tervezetében Jakab András alkotmányjogász, és amikor keresni kezdték, "a jobboldalhoz köthető sajtó" néhány órán belül hozzájutott.