Bakondi: Június végéig kártalanítják a vörösiszap-károsultakat

Vágólapra másolva!
Bakondi György kormánybiztos szerint a vörösiszapömlés minden károsultjával megkötötték a házvásárlásra vagy a pénzbeli kártérítésre vonatkozó szerződést. Az ingóságokért fizetendő kártérítésről szóló szerződések, valamint a vállalkozók kártalanítási szerződésének megkötése viszont még folyamatban van.
Vágólapra másolva!

Június végéig a vörösiszapömlés minden károsultja megkapja a kártalanítást - erősítette meg Bakondi György katasztrófavédelmi kormánybiztos a katasztrófa féléves évfordulóján az MTI-nek. A kolontári és a devecseri lakóparkban már elkezdték az új otthonok építését azoknak a családoknak, amelyeknek a házát lakhatatlanná tette a vörösiszap, és kártalanításként új lakást kértek. A mintaház már elkészült, és június végéig mindegyik épületet átadják. Kolontáron 21, Devecserben 87 ház épül. A veszprémi kisvárosban, Devecserben a lakhatatlanná vált házak 40 százalékát már elbontották. A kormánybiztos tájékoztatása szerint minden érintettel megkötötték a házvásárlásra vagy a pénzbeli kártérítésre vonatkozó szerződést, az ingóságokért fizetendő kártérítésről szóló szerződések, valamint a vállalkozók kártalanítási szerződésének megkötése viszont még folyamatban van.

A mezőgazdasági külterületek és a Torna-patak mentesítése még tart, eddig mintegy 100 hektáron fejeződött be a vörösiszap összegyűjtése. Bakondi György elmondása szerint a sérült tározót még nem tudták teljesen lezárni, de a már megépített védőgátak megfelelő biztonságot nyújtanak az ott élőknek.

Tavaly október 4-én szakadt át a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. Ajka melletti iszaptározójának gátja. A kizúduló mintegy egymillió köbméternyi vörösiszap percek alatt elöntötte Devecser, Kolontár és Somlóvásárhely mélyebben fekvő részeit, és több száz házat tett lakhatatlanná. Magyarország újkori történetének legnagyobb ipari és ökológiai katasztrófája következtében tíz ember meghalt, mintegy százhúszan kerültek kórházba, több száz ház vált lakhatatlanná. Az anyagi kárt több tízmilliárd forintra becsülik.