Az emberek tizenegy százaléka mondott véleményt az alkotmányozásról

Vágólapra másolva!
Összesen 916 941 ember küldte vissza a Nemzeti Konzultációs Testület alkotmányozási kérdőívét. A testület vezetője ezt óriási sikernek nevezte.
Vágólapra másolva!

Szájer József szerint nagy nemzeti vállalkozás volt az alkotmányozással kapcsolatos konzultáció. A fideszes európai parlamenti képviselő, a Nemzeti Konzultációs Testület vezetője sajtótájékoztatón ismertette a nemzeti konzultáció részletes eredményét. Eszerint a kipostázott kérdőívek mintegy tizenegy százalékát küldték vissza az emberek, ez azt jelenti, hogy összesen 916 941-en nyilvánítottak véleményt az alkotmányozással kapcsolatban.

A kérdőív mellett a válaszadók kifejthették az egyéni véleményüket is a Konzultációs Testületnek. Ezzel a lehetőséggel a válaszolók 45 százaléka élt.

Szájer József elmondta, hogy a válaszolók 91 százaléka támogatta, hogy az új alaptörvény a jogok mellett az állampolgári kötelezettségeket is tartalmazza. Kiemelkedő volt az egyetértő válaszok száma az állam mindenkori eladósodásának korlátozásával kapcsolatban is. 74 százalékos volt ugyanakkor az elutasítása a gyermekek után járó szavazati jognak - közölte Szájer József, aki azt mondta, nem okozott számára meglepetést ez az eredmény, de szeretné, ha a kérdés nem kerülne le a napirendről. A gyermeknevelési költségek megadóztatásának tilalmát viszont az emberek 72 százaléka támogatta - tette hozzá.

A család, a rend, az otthon, a munka, az egészség értékeinek alkotmányos védelmét a kérdőívet visszaküldők 91 százaléka tartotta fontosnak, a jövő nemzedékek iránti alkotmányos kötelezettségvállalást pedig 86 százaléknyian. A sajtótájékoztatón kiosztott dokumentum szerint 92 százalék volt azok aránya, akik szerint csak az átlátható tulajdonosi szerkezetű cégek indulhassanak közbeszerzéseken, és kaphassanak állami támogatást. A kérdőívet visszaküldők 61 százaléka mondta azt, hogy az új magyar alkotmány fejezze ki a nemzeti összetartozást a határon túl élő magyarokkal, és kötelezze a mindenkori kormányt ezen érték védelmére; ezzel ellentétesen kilenc százalék foglalt állást.

A természeti értékek védelmével kapcsolatos kérdésre szinte egyhangú volt a támogató válaszok aránya, hasonlóan a nemzeti vagyon védelme és a tényleges életfogytiglani szabadságvesztés ügyéhez. A válaszolók 83 százaléka vélekedett úgy, hogy az új magyar alaptörvény büntetés terhe mellett tegye kötelezővé a megjelenést annak, akinek az Országgyűlés valamelyik vizsgálóbizottsága meghallgatásra idézést küld - derült ki az eredményeket tartalmazó tájékoztatóból.

Emlékeztetett, az önkormányzatokat is megkeresték, hogy mondják el véleményüket az új alaptörvénnyel kapcsolatban. Ennek keretében több száz levél érkezett, amely arról tanúskodott, hogy közmeghallgatáson vagy testületi ülésen megtárgyalták a legfontosabb kérdéseket.

Az Európa Tanács alkotmányozási kérdésekben tevékenykedő tanácsadó testületének, a Velencei Bizottságnak az alkotmányjavaslattal kapcsolatos bírálatára a fideszes EP-képviselő úgy reagált, hogy a kritikát megfogadták, iránymutatásként figyelembe veszik, több észrevételt pedig magukévá is tettek.

Az alkotmányozásról szóló korábbi cikkeinket itt olvashatja.