A gyermekek utáni szavazati jog mellett érveltek fideszes politikusok

Vágólapra másolva!
"Erkölcstelennek" nevezte a cigánykérdés belekeverését a családi szavazati jog ügyébe Szájer József fideszes európai parlamenti képviselő, aki társadalmi tanácsot hozna létre a téma megvitatására. Szájer egy szombati konferencián botránynak nevezte azt, hogy a gyermekek szerinte jelenleg "jogfosztottak". A konferencián több fideszes országgyűlési képviselő is a gyermekek után járó szavazati jog mellett érvelt.
Vágólapra másolva!

"Erkölcstelennek, elhibázottnak, tudatos félreinformálásnak" mondta Szájer József fideszes európai parlamenti képviselő egy szombaton megrendezett konferencián a cigánykérdés "belekeverését" a családi szavazati jog ügyébe. Az új alkotmánytervezet szövegezésében is fontos szerepet betöltő Szájer "botránynak" nevezte, hogy "jelen pillanatban nem egyenlő a választójog", mert szerinte egy jelentős társadalmi csoport, a gyermekeké, meg van fosztva a társadalmi ügyekben való aktív részvételtől. Szájer továbbá egy olyan társadalmi bizottság felállítását javasolta Orbán Viktor miniszterelnöknek és Schmitt Pál államfőnek, amely alaposan megvizsgálná a gyermekek után járó szavazati jog kérdését.

Szájer szerint a gyermekek után járó szavazati jog sehol a világon "nem jutott olyan messze" mint Magyarországon, ahol bekerült a kormánypártok alkotmányjavaslatába. A politikus annak ellenére tovább folytatná a vitát a kérdésről, hogy az állampolgárok által visszaküldött nemzeti konzultációs kérdőívekre adott válaszok miatt a gyermekek után járó szavazati jog várhatóan nem kerül be az új alkotmányba.

A konferencián Szájeren kívül más politikusok is felszólaltak. Balog Zoltán társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkár szintén a gyermekek után járó szavazati jog mellett érvelt. Azt is hozzátette, hogy "ez most nem valósul meg", de szerinte ez nem jelenti azt, hogy "nem kell beszélni erről a témáról". Révész Máriusz fideszes országgyűlési képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy a családi szavazati joggal átalakulna a politikai kampány, változna a költségvetés, az adórendszer és a társadalom családokkal kapcsolatos felfogása is. Révész "erősen eltúlzottnak" nevezte azt az ellenérvet, hogy a családi szavazati joggal megnőne a romák súlya a szavazásokon.