"Meghúzta magát rendesen" - az újra csalással gyanúsított Tribuszerné nyomában

Tribuszer Zoltánné, piramisjáték, csalás, riport
Vágólapra másolva!
A helyiek szerint kedves háziasszonyként élt falujában a kilencvenes évek hírhedt pilótajátékának szervezője, akinek most újabb rendőrségi ügye kavart hullámokat Baranyában. A börtönből hat éve szabadult Tribuszer Zoltánné új bizniszeiről csak a házánál megforduló idegen autók árulkodtak, a falu pedig megdöbbenve pletykál arról, hogy még mindig van, aki rábízta a pénzét az emberek tízezreinek tönkretételéért elítélt asszonyra. Tribuszerné szerint csak korábbi rossz híre miatt gyanúsítják ismét, valójában ő az áldozat.
Vágólapra másolva!

"Nagyon jó szomszédom volt, hiányzik. De ha visszajönne, most már haragudnék rá" - mondja a kertjében ácsorgó idős asszony a Komlóhoz tartozó apró falu, Mecsekjánosi főutcáján. Itt, a szomszédjában álló, elhanyagolt házban lakott az elmúlt két évben Tribuszer Zoltánné, a kilencvenes évek hatalmas pilótajátékával ismertté vált asszony, akinek a keze alatt tízezrek megtakarított pénze lett semmivé annak idején. "Azt hittem, elég volt neki a börtön, hogy megtanulta a leckét, és többé nem kezd bele újra. Csalódtam benne" - mondja fejcsóválva a szomszéd.

A név nélkül nyilatkozó asszony most csak Tribuszerné hűlt helyét nézheti a kerítés mögül, a befektető ugyanis körülbelül egy hónapja eltűnt a faluból. A korábban csalásért kilenc év börtönre ítélt asszony tavaly novemberben került újra a figyelem középpontjába, amikor azt állította, hogy egy futár késsel megfenyegetve elrabolta tőle "befektetőinek" negyvenmillió forintját. Mint kiderült, Tribuszerné újra mások pénzét kezdte forgatni nagy haszon ígéretével, és az ügyfelek pénze eltűnt az állítólagos rablás során. A rendőrségi nyomozás azonban arra jutott, hogy a nő csak kitalálta a rablás történetét, és ezért üzletszerűen elkövetett csalás gyanújával kezdtek nyomozni ellene, a hatóság félrevezetése miatt pedig feljelentették az ügyészségen.

Tribuszerné immár hat éve szabadult a börtönből, és a környékbeliek szerint előbb Komlóra, majd mintegy két éve a mecsekjánosi albérletbe költözött. "Én az ő helyében elmentem volna messzire, a fészkes fenébe, ahol talán nem ismernek, de ő mégis itt maradt, ahol a pilótájátékát annak idején elkezdte" - mondja egy másik szomszéd. Ennek azonban most vége: miután Tribuszerné körül újabb botrány robbant ki, főbérlője kitette a házából, ő pedig Budapestre költözött. Sokan csak akkor tudták meg, hogy elment, amikor a lakásán megjelent egy "Áron alul eladó" tábla.

"Meghúzta magát"

Mecsekjánosiban sok embert meglepett, amikor Tribuszerné tavaly év végén újra címlapokra került - mesélte az [origo]-nak egy szintén neve elhallgatását kérő helyi asszony, akinek az üzletében rengeteg falusi megfordul. "Sok jánosi nem is tudta, hogy itt lakott, meghúzta magát rendesen" - mondta a nő. "Amikor a novemberi rablás után megjelentek a rendőrök a háza előtt, először azt hittük, hogy csak traffipaxoznak"- tette hozzá. Pár napra rá aztán bejárta a falut a hír, hogy Tribuszerné itt van, és újra nagy pénzek tűntek el nála. Komlón azóta a helyiek szerint ő az állandó téma, a piacon az öregasszonyok csak róla beszélnek.

Közeli szomszédai előtt ugyanakkor korábban sem volt titok, hogy kivel laknak egy utcában. "Amikor beköltözött, az előző bérlő mondta is, hogy híres szomszédunk lesz" - mesélte az egyik asszony. Ő először még félt is tőle, de aztán állítása szerint kellemesen csalódott: "A világ legkedvesebb szomszédasszonya volt, nem zavart a fűnyírással, nem hangoskodott, és annyira alkalmazkodó volt, hogy borzasztó". Egy másik szomszéd szerint Tribuszerné csendes és visszahúzódó nő, csípőfájdalmai miatt alig hagyta el a házát, de így is "intelligens, jó háziasszony" benyomását keltette. A szomszédban lakó kislányokat kézimunkára tanította, amit az egyik asszony szerint "biztosan a börtönben tanult".

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Tribuszerné utcája

Hogy ismét üzletelni kezdett, azt a környékbeliek csak onnan sejthették, hogy rendszeresen jártak a házához ismeretlenek. "Autókkal jöttek-mentek itt az emberek, ő pedig mindig azt mondta rájuk, hogy a befektetői" - mesélte az egyik közelben lakó asszony. Szerinte Tribuszerné rendszeresen üldögélt számítógépével az erkélyen, és úgy dolgozott, ügyfelei pedig azért jöttek házhoz, mert ő már nem tudott menni, annyira fájt a lába.

A priusz
Tribuszer Lászlónét 1997 júliusában ítélték kilenc év börtönre különösen nagy kárt okozó csalásért. Az asszony a komlói T és KG Befektetésszervező és Tanácsadó Kft. élén társaival az általuk 1993-tól szervezett pilótajátékban több tízezer embertől csalt ki több mint kétmilliárd forintot nagy haszon ígéretével. Az első ügyfeleinek még ki is fizette a beígért hasznot, így rengetegen vitték hozzá a pénzüket, később azonban a rendszer összedőlt, és ezrek vesztették el miatta megtakarításaikat, néhányan akár teljes vagyonukat is. Tribuszerné a bírói ítélet elől megszökött, és csak 1999. novemberében fogták el pesti albérletében. A börtönből kedvezménnyel engedték el, 2005 februárjában szabadult.



"Még mindig vannak hülyék"

Bármennyire is szerették azonban szomszédai Tribuszernét, a tavaly novemberi állítólagos rablás után már ők sem bíznak benne. "Én először el is hittem neki, hogy késsel kirabolták, úgy sajnáltam, hogy a szívem majd megszakadt" - mesélte az egyik szomszédasszony. "Rohantam is másnap hozzá, hogy jaj, Margitkám [Tribuszerné leánykori neve Aranyos Margit - a szerk.], miért nem kiabáltál, hát itt vagyunk, segítettünk volna!". De amikor Tribuszerné elmesélte, hogy negyvenmillió forintot hozott neki egy bankból egy futár, majd pár perc múlva késsel tért vissza, hogy elrabolja a pénzt, a szomszédasszony már gyanakodott. "Olyan furcsán mesélte, átélés nélkül, nem éreztem benne, hogy tényleg kést tartottak volna a hasához".

Az [origo] által megkérdezett szomszédok egyike sem látott vagy hallott semmit a rablás napján, és amikor Tribuszerné feljelentése után a rendőrség nyomozni kezdett, a nyomozóknak is csak ezt tudták mondani. "Ebben az utcában sose volt ilyen nagy lopás, legfeljebb egy-egy tyúkot vittek el, de azt is régen" - mondta az utca túloldalán lakó, Évaként bemutatkozó nő.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Tribuszernét egy hónapja tették ki az albérletéből

Mások már azon ledöbbentek, hogy Tribuszernénél ismét ennyi pénz forgott. Az egyik szomszédja azt mondta, korábban beszélgetett vele arról, milyen jó lenne, ha Tribuszerné örökre ideköltözne, de ő azt állította, nincs pénze megvenni a tizenötmillióért hirdetett lakást. "Amikor előadta a mesét a negyvenmillióról, azt hittem, mindjárt rosszul leszek, hogy mit keres nála ennyi pénz" - mesélte egy másik szomszéd. "Gondolatban egyből át is futott rajtam, hogy Margitkám, ugyanaz vagy, aki voltál" - tette hozzá.

Tribuszerné utcájától kicsit távolabb a mecsekjánosiak már kevesebb érdeklődéssel beszélnek az ügyről: "Ezek szerint még mindig vannak olyan hülyék, akik bedőltek neki". A presszóban fröccsöző Lajos nevű férfi szerint a faluban biztos nem adtak neki újra pénzt, mert itt a kilencvenes években már "elment egy-két ház meg élet a pilótajátékon". "Nagy úr volt ő itt, Komlón, a trösztházban irodája volt, a fénykorában fegyveres őr hordta a pénzt és az ügynökei járták a környéket új kuncsaftok után" - mondták más helyiek. A bukás után aztán ezeket az ügynököket minden faluból elkergették, megköpködték. Lajos azt állítja, szintén benne volt a pilótajátékban, és éppen hogy ki tudott belőle szállni veszteség nélkül. Hozzáteszi, hogy nem hibáztatja Tribuszernét. "Mért haragudnék rá? Mért voltam olyan mafla, hogy belementem, nem igaz?"

Tribuszerné a rendőrökre mutogat

Tribuszerné azonban igazságtalannak tartja a róla szóló állításokat és az ellene folyó eljárásokat. "Én mindig is befektetésekkel foglalkoztam, mert tudom, mivel érdemes kezdeni" - magyarázta újabb üzleteit telefonon az [origo]-nak. "Értek hozzá, vannak kapcsolataim, és ismerek olyan embereket, akik tudnak nekem jó tanácsokat adni arról, hogy hova érdemes befektetni" - mondta. Az asszony azt állította, hogy tizenhárom befektető pénzét forgatta az utóbbi időben, akik főleg rokonai és régi ügyfelei közül kerültek ki. "Nem is kifejezetten befektetés volt ez, inkább egyfajta magánkölcsön, amit pályázatokra szedtünk össze" - magyarázta, hozzátéve, hogy a szekér azonban most nem ment túl jól, mert a pályázatok közben leálltak.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Egykor a komlói Tröszt-házban is irodája volt

Bár a rendőrség keddi közleményében az szerepelt, hogy csalás miatt gyanúsítottként hallgatták ki Tribuszernét, az üzletasszony ezt tagadta az [origo]-nak. "Március 16-án saját elhatározásból mentem be a rendőrségre, hogy kikérjem a tőlem lefoglalt szerződések másolatát, mert mindent elvittek a rendőrök" - mondta. "Azért mentem be, hogy legalább megtudjam, kinek pontosan mennyivel tartozom, mert vissza akarom fizetni". Tribuszerné szerint ekkor a rendőrök is megerősítették neki, hogy egyik "befektetője" sem tett ellene feljelentést az eltűnt negyvenmillió miatt. "Akkor mért nyomoznak? Önszorgalomból?" - méltatlankodott az asszony. Bár először ő tett feljelentést az állítólag elrabolt negyvenmillió miatt, szerinte a rendőrök az első pillanattól őt gyanúsították csalással. "Kizárólag azért, mert én vagyok a Tribuszerné".

Szerinte a rendőrök az állítólagos novemberi rablás óta nem is álltak szóba vele, csak egyszer mutattak neki egy fotót egy gyanúsítottról, de nem az volt az elkövető. Az asszony azt is állította, hogy megnevezte a rendőröknek a férfit, aki a futárszolgálattal az ellopott negyvenmilliót küldte neki, a rendőrök azonban azt válaszolták, hogy ilyen nevű ember nincs. "Én az interneten, egy keresés után is egy tucat ilyen nevű embert találtam"- mondta az asszony, de a férfi nevét az [origo]-nak nem akarta elárulni. "Hosszú lesz még ez az ügy, nem akarok olyasmit kiadni a sajtónak, amitől bajom eshet" - mondta.

Tribuszerné azt mondta, hogy rendszeresen egyeztet az ügyfeleivel, és vissza fogja fizetni nekik a pénzüket. A kérdésre, hogy lát-e esélyt az állítólagos rabló elfogására, az asszony csak nevetett. Hogy akkor mégis miből fog fizetni? "Meg fogják kapni a pénzt, az az én dolgom, hogy hogyan" - válaszolta.

Az [origo] megkereste a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányságot, hogy reagáljanak Tribuszerné állításira, ott azonban nem kívántak élni a lehetőséggel, és keddi közleményükön kívül további tájékoztatást nem adtak a folyamatban lévő ügyről.