Kövér: Ha a médiatörvény veszélyezteti a sajtószabadságot, ismét módosítjuk

2011.04.01. 17:55

Újból módosítja a kormány a médiatörvényt, ha az sérti a sajtószabadságot - nyilatkozta pénteken Kövér László házelnök a Die Presse osztrák konzervatív napilapban. A fideszes politikus szerint a médiatörvény előkészítése megfelelő volt, "nem volt előre látható a politikai hisztéria".

Ha a gyakorlatban kiderül, hogy a médiatörvény befolyásolhatja a sajtószabadság érvényesülését, akkor ismét módosítjuk a jogszabályt - mondta Kövér László házelnök a Die Presse osztrák konzervatív napilapnak pénteken. A politikus azt is hozzátette az interjúban, hogy az ellenzéki sajtót olvasva nem látja ennek szükségét.

Kövér László szerint a médiatörvény előkészítése megfelelő volt. "Nem volt előre látható a politikai hisztéria" - mondta a törvénnyel kapcsolatos bírálatokra utalva. Végül az Európai Bizottság sem követelt alapvető változtatásokat - tette hozzá.

Az új médiatörvényt élesen kritizálták szakmai és civil szervezetek, illetve az ellenzéki pártok is. A kritikusok szerint a törvény túlságosan nagy hatalmat ad a kizárólag fideszes delegáltakból álló Médiatanácsnak, amely a jelentős bírságokkal el is lehetetleníteni a neki nem tetsző médiumokat.

Kövér szerint félnek az elvtársak, hogy kiszorulnak

Legutóbb az európai zöldek bírálták a médiatörvényt a készülő alkotmánnyal együtt március 31-i budapesti ülésükön. Aggodalommal tölti el a magyar médiatörvény és az alkotmányozás - mondta Rebecca Harms, a zöldek európai parlamenti (EP) frakciójának társelnöke a képviselőcsoport csütörtöki budapesti kihelyezett ülésén, ahol nyilvános vitát rendeztek a magyarországi demokrácia helyzetéről.

Azok a politikai erők, amelyek az Európai Parlamentben (EP) a magyar kormányt támadják, attól félnek, hogy egy sikeres konzervatív kormányzási időszak kezdődik Magyarországon és hogy "elvtársaikat, akik átmentették magukat a posztkommunista időszakból", most kiszorítják - mondta a fideszes politikus az interjúban. Az európai szocialista, kommunista és zöld pártok gátlástalan és intoleráns politikát folytatnak - mondta Kövér. A hangnem, amelyben a magyar kormánypártokat támadták az EP-ben, nem volt jogos - fűzte hozzá.

A Fidesznek az MSZP-vel való megbékélését nem tartja lehetségesnek a politikus. "Hogyan lenne ez lehetséges most, ha az elmúlt húsz évben nem sikerült? Ott támadnak, ahol csak tudnak - fogalmazott. Az MSZP politikáját a Fidesz ellenzékben való politizálásától megkülönbözteti - mondta - , hogy "a szocialisták kétszer tönkretették az országot", 1990-ben és 2010-ben, gazdaságilag és a jogállamiság állapotát tekintve egyaránt.

Az MSZP és a Jobbik a gyűlöletre épít

Kövér László szerint az MSZP és a Jobbik egyaránt a gyűlöletre próbálja meg felépíteni politikáját. Arra a kérdésre válaszolva, hogy veszélyesnek tartja-e a radikális Jobbikot, azt mondta: elméleti értelemben véve mindkét ellenzéki párt veszélyt jelent a demokráciára nézve, a gyakorlatban azonban egyik pártot sem tartja veszélyesnek.

"Elméletileg minden politikai erő veszélyt jelent a demokráciára, amely átlépi az alkotmány határait és megpróbálja politikáját az állampolgárok frusztrációjára és gyűlöletére építeni. Ebben az értelemben az MSZP (...) is állandó veszélyt jelent a demokráciára" - fogalmazott. "A gyakorlatban azonban egyik pártot sem tartom veszélyesnek, éppen 2011-ben nem" - mondta. Az MSZP-nek nem érdeke a demokratikus keretek feloldása, a Jobbik pedig nem elég erős ehhez - fejtette ki. A politikus leszögezte, hogy az MSZP-t kommunista utódpártnak tartja.

Kövér nem ítélte el Vonát, mert tudta, hogy provokálni akar

Kijelentette, azért nem ítélte el Vona Gábort, a Jobbik elnökét, amikor a politikus a Magyar Gárda mellényében jelent meg az Országgyűlés parlament alakuló ülésén, mert Vona "számított erre" és öltözékével provokálni akarta a parlamentet. A házelnök azt mondta, jogi eszköze nem volt az intézkedéshez, nyilatkozataiban pedig azért nem ítélte el Vonát, hogy ne segítse még nagyobb nyilvánossághoz.

Az államadósság csökkentésének módjáról azt mondta, a gazdasági növekedés érdekében csökkenteni kell az adókat és egyidejűleg az állami kiadásokat is, mérsékelni a korrupciót és leépíteni a bürokráciát. A Fidesznek nem áll szándékában felemelni a nyugdíjkorhatárt, és hosszú távon egész Európának be kell látnia, hogy a megoldás nem a nyugdíjkorhatár emelése. El kell érni, hogy növekedjen a születések száma - mondta.