Enyhítettek a sportlövők fegyvertartásának szabályain

Vágólapra másolva!
Enyhített a kormány azon a törvényen, amely a sportlövők fegyvertartásának feltételeit szabályozza. A jogszabályt egy éve szigorította meg az előző kormány a pécsi egyetemi lövöldöző és egy állítólag 22 ember meggyilkolását tervező budapesti férfi esete után.
Vágólapra másolva!

Enyhített a kormány a sportlövőkre vonatkozó fegyvertartási szabályokon - derül ki a szerdai Magyar Közlönyben megjelent kormányrendeletből. A szigorítást még a Bajnai-kormány alatt rendelték el tavaly március elején egy 23 éves pécsi diák ámokfutása és egy állítólag 22 ember meggyilkolását tervező budapesti férfi esete után.

A budapesti férfi sportlövői engedéllyel tartott magánál egy 9 milliméteres Parabellumot, a 2009 novemberében a Pécsi Tudományegyetem biofizikai intézetében egy diáktársát lelövő és három ember megsebesítő 23 éves hallgató pedig szintén egy lövészklub tagja volt. A túlzottnak ítélt szigorítás ellen annak idején tiltakozott is a Magyar Sportlövő Szövetség.

A mostani enyhítés értelmében ahhoz, hogy valaki sportlövőként fegyvert tarthasson, már nem kell legalább három éve valamelyik sportegyesület tagjának lenni, nem kell az országos sportági szakszövetség javaslata, és nem kell hozzá legalább A, illetve II. osztályú vagy annál magasabb versenyzői minősítés. A szerdai rendelet értelmében ezentúl elegendő lesz, ha a sportlövő leigazolt versenyző, és érvényes versenyengedéllyel rendelkezik.