Orbán szerint a romáktól való félelem miatt bukott el a családi szavazati jog

Vágólapra másolva!
A miniszterelnök szerint azért bukott el a családi szavazati jog, mert az emberek szerint a roma családoknál több gyerek van, így magasabb arányban részesednének a szavazati jogból. Orbán Viktor a Tv2 Tények című műsorának adott interjújában emellett beszélt arról is, hogy ma már nem a határon túl élő magyarok választójoga a kérdés, hanem annak majdani formája.
Vágólapra másolva!

Nem tett le a családi szavazati jogról Orbán Viktor. A miniszterelnök a TV2 Tények Este című műsorának adott interjújában azt mondta: "Itt egy nagy félelem működik, beszéljünk egyenesen. A romacsaládokban több gyermek van, mint a nem romacsaládokban, tehát a részesedés a szavazati jogból megnőne, és ezt nagyon sokan nem akarják" - fejtette ki Orbán Viktor. "Ezt ki is mondják, a papírokból egyértelműen kiolvasható" - utalt a nemzeti konzultáció során visszaküldött kérdőívekre a miniszterelnök. Hozzátette azonban, a konzultációs kérdőív tartalmazott egy olyan megoldást is, hogy családonként csak egy plusz szavazat járjon, és ez nem eredményezné "a cigány és a magyar népesség közötti arányok megváltozását", de az emberek ezt is elutasították.

Kitért a határon túli magyarok választójogára is, amellyel kapcsolatban azt mondta: az nyilvánvaló, hogy az emberek a határon túli magyarokkal való összetartozást az egyik legfontosabb értéknek tekintik. "Szerintem ennek természetes eszköze a választójog" - közölte, kijelentve: nem az a kérdés, hogy van-e választójoguk a határon kívül élő magyaroknak, hanem, hogy azt milyen formában tudják kifejezni. A határon túli magyarok szavazati jogáról a választójogi törvény rendelkezik majd.


Az interjúban a miniszterelnök beszélt arról is, hogy miért csak akkor kapja vissza eredeti jogköreit az Alkotmánybíróság, ha az államadósság a GDP 50 százaléka alá csökken, Orbán Viktor azt mondta: ez egy kompromisszumos megoldás. "Ma a gyors, biztos és azonnal hatályba lépő gazdasági döntések jelentik a legfontosabb eszközét a válság elleni küzdelemnek. (...) Miután nekünk ezt a gyors döntéshozatalt az államadósság csökkentése érdekében kell használnunk, és gyorsan is kell haladnunk, ezért minden akadályt az útból el kell távolítani" - fejtette ki.

Hozzátette, "sokan vagyunk a frakcióban", akik úgy gondolják, hogy az Ab jogkörét érintő korlátozó rendelkezés egy átmeneti szabály, de "általában is érdemes elgondolkodni arról, hogy az Alkotmánybíróság jogköre teljes legyen-e". Szerinte egyébként azért nem fenyeget annak veszélye, hogy egyes törvények esetleg nem állnák ki az alkotmányosság próbáját, mert a fenntartott korlátozás mellett bővül az Ab jogköre, ugyanis a testület már a jogszabályok elfogadása előtt véleményt mondhat majd azokról. "Így az Alkotmánybíróságnak sokkal hasznosabbá válik a munkája" - hangsúlyozta.

Orbán Viktor kérdésre közölte azt is, hogy a Rogán Antal vezette bér- és adómonitoring bizottság várhatóan április elejére tesz jelentést neki. "Június után már tényleg nem szabad Magyarországon olyan embernek lennie, aki az adórendszer miatt kap kisebb jövedelmet" - hangsúlyozta.