Vágólapra másolva!
Akár szerdán sor kerülhet a cigányok elleni támadások másodrendű vádlottjának régóta beharangozott, meglepetésekről szóló vallomása. Szerdán lesz a romagyilkosságok büntetőperének második napja, amelyen a tervek szerint a vádlottak vallomását hallgatja meg a bíróság.
Vágólapra másolva!

Szerda reggel kilenckor folytatódik a Pest Megyei Bíróságon a romák elleni támadássorozattal vádolt négy férfi pere. Az [origo] helyszíni tudósítója szerint a péntekinél sokkal kevesebb rendőr és sajtómunkás érkezett a tárgyalásra. A kilenc támadás után 2009 augusztusában elfogott négy férfi pénteken ült először bíróság elé, amikor a kilencvenoldalas vádiratot olvasták fel. A vádiratból részletes képet adott az ügyészség a vádlottak múltjáról és személyiségéről, a támadások végrehajtásáról, valamint az is kiderül belőle, hogy a vádlottak célja nemcsak a romák megfélemlítse volt, hanem a többségi lakosság cselekvésre késztetése is.

Vallomások várhatóak

A szerdai tárgyaláson a vádlottakat fogják kérdezni, hogy kívánnak-e vallomást tenni. Miszori László, a büntetőtárgyalás bírói tanácsának elnöke az első tárgyalás végén azt mondta, hogy a tervek szerint három hétig tarthat a vádlottak kihallgatása. Ennek értelmében akár már szerdán vallomást tehet K. István másodrendű vádlott, akinek védője, Gerecs Krisztián korábban többször is azt mondta, védője nagy meglepetésekkel szolgálhat a vallomásában. Gerecs a pénteki tárgyalás után csak annyit mondott az [origo]-nak, hogy védence biztosan vallani fog a tárgyalássorozat során, de azt nem mondta el, mikor.

A harmadrendű vádlott, P. Zsolt az egyetlen, aki korábban egyáltalán nem tett vallomást. Ügyvédje, Lőrincz Márton a múlt héten azt mondta az [origo]-nak, hogy védence a tárgyalás során fog vallomást tenni, de időpontot ő sem mondott. Az első- és negyedrendű vádlott, K. Árpád és Cs. István védői azt mondták korábban, hogy védencei nem fognak meglepetéssel szolgálni a vallomásukban.

Egy évig tarthat

A bíróság a júliusi nyári szünetig egyelőre 34 tárgyalási napot tűzött ki, ez alatt az idő alatt szeretnék meghallgatni a vádlottakat, illetve a 165 tanút. A tárgyalássorozat ősszel folytatódhat, amikor a harminc szakértőt hallgathatják ki. Miszori László az első tárgyalási napon azt mondta, optimális esetben egy éven belül születhet ítélet az ügyben.

A nyomozást végző Nemzeti Nyomozó Iroda szerint Magyarországon még soha nem fordult elő olyan gyilkosságsorozat, amelyben rasszista nézetek miatt gyilkoltak volna. A vádirat szerint a vádlottak célja a cigányok elleni támadássorozattal az volt, hogy felhívják a figyelmet a szerintük megoldatlan társadalmi problémára. A későbbi akciókkal már az volt a céljuk, hogy ne csak a megfélemlített romákat, hanem a többségi lakosságot is cselekvésre késztessék. "Az eredetileg a félelemkeltésre irányuló elképzelésük mellett az újabb cselekménnyel már az volt a céljuk, hogy a támadás olyan felháborodást váltson ki a roma népesség egy részében, ami erőszakos cselekményre sarkallja őket, ezzel egyszersmind a lakosság többségét ráébresszék a helyzet súlyosságára" - áll a vádiratban.

Az ügyön a Nemzeti Nyomozó Iroda 120 fős különegysége dolgozott, összesen kilenc súlyos bűncselekmény után nyomoztak: 2008. július 21-én Galgagyörkön, augusztus 8-án Piricsén, szeptember 5-én Nyíradonyban, szeptember 29-én Tarnabodon, november 3-án Nagycsécsen, december 15-én Alsózsolcán, 2009. február 23-án Tatárszentgyörgyön, április 22-én Tiszalökön, augusztus 3-án Kislétán támadtak romákra. A kislétai és a tiszalöki bűncselekményben egy-egy ember halt meg, míg Nagycsécsen egy testvérpár, Tatárszentgyörgyön egy 27 éves apa és 5 éves kisfia vesztette életét.

A tárgyalás első napjáról ebben a cikkünkben olvashat, a romagyilkosságokkal kapcsolatos cikkeinket itt találja meg.