Üres padsorokkal, borzongó jobbikossal kezdődik az alkotmányozás

Vágólapra másolva!
Visszafogott érdeklődés mellett kezdődött meg az új alaptörvény vitája kedden a parlamentben. A kormánypártok képviselőinek csak mintegy harmada volt kíváncsi az alkotmányozásra, amit részben elfoglaltsággal magyarázták, részben pedig azzal, hogy az ellenzéki bojkott miatt nincs igazán kivel vitatkozni.
Vágólapra másolva!

"Nem lehet öt hétre bezárni az egész frakciót az ülésterembe, valakinek vinni kell az ügyeket is" - mondta az [origo]-nak kedden délelőtt egy fideszes képviselő, akit arról kérdeztünk, miért vannak olyan kevesen jelen az új alkotmányról szóló vitában. Az ülésteremben ugyanis nemcsak az MSZP és az LMP távolmaradása miatt volt számos üres szék, a Jobbik és a kormánypártok padsorai is foghíjasak voltak.

A keddi délelőtt a 262 kormánypárti képviselő közül egyszerre legfeljebb 80-90 volt jelen a teremben, de mire véget értek a vezérszónoki felszólalások, ez a létszám is jelentősen leapadt. A kormány tagjai közül Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes,valamint Orbán Viktor kormányfő volt jelen hosszabb ideig. Orbán mindössze egy rövidebb szünetet tartott, és csak a vezérszónoki felszólalások végén távozott, hogy sajtótájékoztatót tartson. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes késve érkezett, és nem is maradt sokáig.

"Nincs kivel vitatkozni"

"Igaz, hogy a parlament nem tárgyal mást, csak az alkotmányt, de azért a kormányt és az önkormányzatokat is működtetni kell" - mondta az egyik, polgármesteri posztot is viselő fideszes képviselő, aki szerint a korábban kialakított rotációs rendszerrel biztosítani tudják, hogy soha ne legyen üres a terem. Szerinte ugyanakkor túl hosszúra méretezték a vita időkeretét: "pénteken már mindenki csak önmagát fogja ismételni" - mondta a képviselő.

Az általános vita 70 órás időkerete a keddi vita alapján meglehetősen soknak tűnik. Dél körül már Harrach Péter KDNP-frakcióvezető maga is jelezte, hogy ketten sem fogják kihasználni a képviselőcsoport rendelkezésére álló vezérszónoki időkeretet, mert annyi minden elhangzott már, hogy ahhoz képest nem tudnak sok újat mondani, csak dicsérni tudja a tervezet értékeit, a család és a magzat védelmét.

Fotó: Mudra László [origo]
Cser-Palkovics András alkotmányozás közben. További képekért kattintson a fotóra!

A parlamenti folyosón közben folyamatos volt a jövés-menés, időnként újabb képviselők érkeztek, mások távoztak, vagy csak kiugrottak telefonálni. "Nincs igazán kivel vitatkozni" - mondta az egyik, az épület Kossuth tér felőli erkélyén telefonáló képviselő, aki szerint a kormánypártok házon belül már átbeszélték az alaptörvény legfontosabb kérdéseit. A Jobbik ugyan jelen van, de ők alapvetően másfajta alkotmányban gondolkoznak - tette hozzá.

Borzongó jobbikos

"Nekünk sem kellene itt lennünk. Borzalmas" - morgott a folyosón egy jobbikos képviselő is, aki szerint a vitának nincs igazi értelme, hiszen a Fidesz és a KDNP úgyis azt szavazza meg, amit akar. A párt egy másik képviselője szerint jelenlétüknek csak annyi értelme van, hogy a parlament nyilvánossága előtt mondhatják el elképzeléseiket, és az alkotmány ügyében is jelezhetik, hogy élesen szemben állnak a kormánnyal.

Az alkotmányozás módszere ugyanakkor a kormánypárti képviselők lehetőségeit korlátozza, hiszen Lázár János Fidesz-frakcióvezető és Harrach mellett valamennyien előterjesztői a tervezetnek, így a házszabály szerint nem nyújthatnak be módosító indítványt. A két frakcióvezető épp azért maradt ki az előterjesztők közül, hogy szükség esetén ne csak az alkotmányügyi bizottság, hanem ők is benyújthassanak módosító javaslatokat.

Fotó: Mudra László [origo]
A korábban egy alkotmányozó testületbe beválasztott Boross Péter és Pozsgay Imre.
További képekért kattintson!

Ha nem is az ülésteremben, de azon kívül valószínűleg formálódik még az új alaptörvény. Gulyás Gergely fideszes képviselő, a tervezet egyik szövegezője például a vita alatt hosszan beszélgetett a társalgóban Baka Andrással, a Legfelsőbb Bíróság elnökével és Salamon Lászlóval, az alkotmány-előkészítő bizottság kereszténydemokrata elnökével. Gulyás az [origo]-nak azt mondta: nem kizárt, hogy lesznek jelentősebb változások, de azokat a Fidesz elnökségének kell jóváhagynia.