Tanúként hallgatták meg Toroczkait az enyingi garázdaság ügyében

Vágólapra másolva!
Tanúként hallgatta meg a székesfehérvári bíróság Toroczkai Lászlót a Cozma-gyilkosság után történt enyingi garázdaság ügyében. Toroczkait és társaságát az enyingi benzinkúton születésnapot ünneplő roma társaság üvegekkel és székekkel dobálta meg. A vádlottak azzal védekeztek, hogy azt hitték, a Cozma-gyilkosság során megsebesült Zarko Sesum édesapjának vezetésével szerb veterán légiósok érkeztek Toroczkaival. A vádlottak között van a Cozma-ügy miatt előzetes letartóztatásban lévő R. János.
Vágólapra másolva!

Tanúként hallgatta meg Toroczkai Lászlót, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom vezetőjét a Cozma-gyilkosság után alig egy héttel, az enyingi benzinkútnál történt csoportos garázdaság ügyében kedden a székesfehérvári bíróság. A tárgyalás idején a bíróságon fokozott volt a rendőri jelenlét. A vádlottak egyikét - a Cozma-ügyben ugyancsak garázdasággal vádolt -, előzetes letartóztatásban levő R. Jánost kommandósok kísérték a tárgyalóterembe.

A vádirat szerint 2009. február 14-én az enyingi benzinkútnál születésnapot ünneplő tízfős roma társaság szóváltásba keveredett a kúthoz érkező, 6-8 autóból, köztük egy szerb rendszámú gépkocsiból álló konvoj utasaival. Toroczkai László, aki akkor a szerb rendszámú kocsiban utazott, tanúvallomásában elmondta: Budapestről egy mecseknádasdi rendezvényre utazva álltak meg az enyingi benzinkútnál, ahova nem támadási szándékkal érkeztek. Miután észlelték, hogy a romák agresszívan lépnek fel ellenük, Toroczkai távozásra szólította fel a társait. A távozó csoport autóit a romák üvegekkel, székekkel dobálták meg, ezzel több autóban jelentős kárt okoztak.

A vádlottak azzal védekeztek, hogy megrémültek a fekete ruhás, csuklyás, baseballütőkkel, viperával felfegyverzett társaságtól. Az akkoriban elterjedt hírek és a szerb rendszámú kocsi miatt ugyanis azt hitték, hogy a Cozma-gyilkosság során megsebesült Zarko Sesum édesapjának a vezetésével szerb veterán légiósok támadtak rájuk. Toroczkai szerint titkosszolgálati akcióba csöppentek, amelynek a két csoport egymásnak ugrasztása lehetett a célja. A vádlottak viszont úgy vélték, hogy tudatos provokáció történt. A rendőrséget egyébként ők értesítették, de mire a járőrök kiérkeztek, az autókonvoj már elhajtott a helyszínről.

Az események egy részét sikerült rögzítenie a Hír Tv környéken forgató stábjának. A televízió szerkesztő-riportere azon a napon többször is beszélt Toroczkaival, s ő említette neki, hogy megállnak a benzinkútnál. A tanúként meghallgatott riporter nem tudott részleteket mondani a történtekről. A stáb által készített videofelvétel elemzése még nem történt meg. A pert május 5-re napolta el a tárgyalássorozatot vezető bíró.