Félmilliárdos kárt okozott a trafókból olajat leeresztő banda

Vágólapra másolva!
Közel félmilliárd forintos anyagi kárt okozott az a háromfős banda, amely a trafóházakban lévő olajat orgazdáknak adta el Budapesten és Komárom-Esztergom megyében. A trafóházakban használt olaj kereskedelmi forgalomban nem kapható, literének ára 700-800 Ft.
Vágólapra másolva!

Félmilliárd forint kárt okozott az áramszolgáltatónak egy férfi és két társa, akik tavaly nyár óta Budapesten és Komárom-Esztergom megyében 250 transzformátorból engedték le az olajat - közölte az esztergomi kapitányság bűnügyi osztályának vezetője kedden az ügyről tartott sajtótájékoztatón. Az elkövetők egy-egy alkalommal 200-400 liter olajat engedtek le a transzformátorokból, és azt orgazdáknak eladták. A trafóolajat régebbi dízelautók és munkagépek üzemanyagaként használják.

A nemrégiben elfogott tolvajok tavaly nyáron Budapest belső kerületeiben minden nap megcsapoltak egy-egy trafót, s ezzel havonta több százezer forintos bevételre tettek szert. Később Komárom-Esztergom megyében tevékenykedtek, ott csaknem 4200 liter olajat fejtettek le a berendezésekből.

Az E.ON áramhálózati vezetője a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a leengedett transzformátorállomások hűtés nélkül maradtak, a túlhevült berendezések károsodtak, továbbá a tolvajok számottevő rongálási kárt okoztak. Torda Balázs hozzátette, hogy a trafóolaj kereskedelmi forgalomban nem kapható, különleges minőségű, elektromosan szigetelő olaj, azt az E.ON literenként 700-800 forintos áron szerzi be. Az áramszolgáltató a jövőben lopásjelző készülékkel szereli fel a legveszélyeztetettebb állomásokat.