Biztonsági őrök állják a betegek és orvosuk útját a debreceni kórházban

Vágólapra másolva!
Nem engedik be a biztonsági őrök a debreceni Kenézy Gyula Kórházba Fábián Ferenc onkológus orvost és a kezelésére érkezett mintegy húsz beteget. Fábián Ferenc egy megnyert munkaügyi per után, március elsejétől állt volna ismét munkába, de a kórház átszervezésre hivatkozva ismét felmondott neki.
Vágólapra másolva!

Legalább húsz beteg és ugyanennyi biztonsági őr áll egymással szemben a debreceni Kenézy Gyula Kórházban. A daganatos betegek azért jöttek ide az ország több pontjáról, mert azt a tájékoztatást kapták, hogy március elsejétől ismét munkába áll Fábián Ferenc. A biztonsági őrök azonban sem őket, sem orvosukat nem engedik be az intézmény területére.

Fábián Ferenc a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy 2009-ben bocsátották el állásából, az indoklás szerint azért, mert gorombán beszélt a munkatársaival, indokolatlanul küldött egy beteget CT-vizsgálatra, és félrevezette a menedzsmentet, mert azok állítólag csak két szakvizsgájáról tudtak. A három szakvizsgával (radiológia, sugárterápia, onkológia) rendelkező orvos 7 évig vezette az onkológiai osztályt. Szerinte azért váltak meg tőle, mert egy másik kolléga szemet vetett az állására.

Az orvos munkaügyi pert indított, amit két év után meg is nyert. A bíróság januárban jogellenesnek és alaptalannak ítélte meg az elbocsátást, és hatmillió forintot is megítélt az orvosnak. A pénzt azonban a doktor a mai napig nem kapta meg. A 49 éves orvos a múlt héten már próbálta felvenni a kapcsolatot a kórház vezetésével, de akkor nem fogadták. Kedden azonban kezébe adták a felmondását, melyet ügyvédje tanácsára nem vett át.

"Az indoklásban az szerepelt, hogy a klinikával kötött együttműködés alapján a státuszom megszűnt" - mondta az orvos, aki ezt megelőzően a gyulai kórházban dolgozott, de amikor megszületett a jogerős bírósági ítélet, állását felmondta, hogy Debrecenben folytathassa a munkát.

A kórház vezetése egyelőre nem válaszolt arra a kérdésre, hogy miért nem engedik be az állásába jogerős ítélettel visszahelyezett orvost a kórházba.