A dolgozók bérét féltik a rektorok a felsőoktatást érintő elvonások miatt

Vágólapra másolva!
Több egyetemen a személyi juttatásokat is érinti a kormány által elrendelt zárolási kötelezettség - tudta meg a Magyar Nemzet. Van, ahol a béren kívüli juttatásokat veszik el, de olyan intézmény is akad, ahol csökkenteni kell az óraadó oktatók számát, az állományban levő tanárok pedig a túlóradíjat veszítik el.
Vágólapra másolva!

Felháborította a rektorokat a felsőoktatást érintő mintegy 20 milliárd forintos zárolási kötelezettség, ezért a Magyar Rektori Konferencia (MRK) levélben fordult Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszterhez - írj a Magyar Nemzet.

A levél szerint az elvonás "olyan nagy mértékű, hogy érinti a dolgozók illetményét, a közüzemi számlák kifizetését és súlyos likviditási problémákat okoz". A rektori konferencia szerint az ilyen mértékű zárolás végrehajtása az oktatási alaptevékenység színvonalának csökkenésével jár együtt.

Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora is aránytalanul nagy mértékűnek tartja a felsőoktatást érintő zárolást, hiszen a terület az összesen 250 milliárdos elvonásból 20 milliárdot "szenved el". Szabó szerint szeretnék megoldani a helyzetet elbocsátások nélkül, de ahhoz az kell elmondása szerint, hogy az érdekképviseletek lemondjanak a kollektív szerződésben szereplő dolgozói jogok és juttatások egy részéről. Ilyen lehet például az étkezési jegyek megvonása. Péceli Gábor, a Budapesti Műszaki Egyetem rektora szerint idén náluk nem lesz elbocsátás, de a személyi juttatásokat ott is érintheti az elvonás.

Szávai Ferenc, a Kaposvári Egyetem rektora szerint náluk is hozzá kell nyúlni a személyi kifizetésekhez, így intézkedési tervükben szerepel az óraadó tanárok számának csökkentése és az állományban lévő tanárok kötelező óraszámának emelése, de az intézmény fűtési hőmérsékeltét is visszafogják. A felsőoktatást érintő zárolásokkal március 3-án rendkívüli ülésen foglalkozik a Felsőoktatási Érdekegyeztető Tanács.

Takarékoskodás, a dologi és a személyi kiadások csökkentése és a fejlesztési kiadások mérséklése - jellemzően ezekkel a technikákkal hoznák össze a rájuk mért takarékoskodási kötelezettséget a 250 milliárd forintos stabilitási alap finanszírozásához hozzárájuló költségvetési szervezetek. Erről bővebben itt olvashat.