Országos razziát rendelt el a szórakozóhelyeken Orbán

Vágólapra másolva!
Összehangolt, fokozott hatósági ellenőrzések végrehajtását rendelte el a megyei kormányhivatalok közreműködésével hétfőn közzétett határozatában a kormány. Vizsgálják, hogy súlyosan jogsértő magatartások eshetnek-e szigorúbb büntetőjogi megítélés alá.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor miniszterelnök aláírásával jelent meg az a kormányhatározat a hétfői Magyar Közlönyben, amely összehangolt ellenőrzéseket rendel el "a zenés, táncos rendezvények biztonságosabbá tétele érdekében". A határozat a május 15-éig folyamatosan végrehajtandó ellenőrzések felelősének a nemzetgazdasági minisztert, a belügyminisztert, a nemzeti erőforrás minisztert, valamint a közigazgatási és igazságügyi minisztert jelöli meg.

A vizsgálatok azokat a vendéglátó üzleteket érintik, amelyekben a vendégek szórakoztatására zeneszolgáltatás nyújtható, műsoros előadás, tánc rendezhető, továbbá szerencsejátéknak nem minősülő szórakoztató játék folytatható. A kormány felhívja a nemzetgazdasági, a belügy- és a nemzeti erőforrás minisztert, hogy az ellenőrzési feladatot ellátó hatóságok tapasztalatairól tájékoztassa a nyilvánosságot.

Június 30-áig a közigazgatási tárca vezetőjének, a nemzetgazdasági miniszternek és a nemzeti erőforrás miniszternek meg kell vizsgálnia a rendezvényszervezői kamara létrehozásának szükségességét, valamint a rendezvényszervezők kötelező felelősségbiztosításának, a fiatalkorúak fokozott védelmének, az alkoholvásárlás ésszerű korlátok közé szorításának, és súlyosan jogsértő magatartások szigorúbb büntetőjogi megítélésének lehetőségét.

A szórakozóhelyek biztonságát az után kezdték el szigorúbban ellenőrizni, hogy január 15-én három fiatal lány halt meg a fővárosi West-Balkánban kialakult tumultusban. A nyomozóhatóság nyolc ember ellen terjesztett vádemelési javaslatot az ügyészség elé. Az ügyről szóló összes cikkünket megtalálja ezen az oldalon. A januári tragédia óta összesen 690 szórakozóhelyet ellenőriztek a hatóságok, és két fővárosi szórakozóhelyet bezárattak, egy harmadik hely működési engedélyét pedig kilencven napra felfüggesztették.