Többmilliós kártérítést kell fizetnie a fővárosnak az M5-ös zaja miatt

Vágólapra másolva!
Kártérítést kapnak a Nagykőrösi út mellett élők, akik 2007 óta pereskednek az M5-ös zaja miatt. Ügyvédjük szerint további perek indulhatnak az ingatlanok értékcsökkenése miatt is.
Vágólapra másolva!

Jogerősen kártérítés fizetésére ítélte a Fővárosi Ítélőtábla a Fővárosi Önkormányzatot, mert az M5-ös autópályát bevezető út zaja folyamatosan meghaladta az egészségügyi határértéket.

Az ítélet szerint azért kell 36 lakónak kártérítést fizetnie a budapesti városvezetésnek, mert évtizedeken keresztül halogatta egy olyan probléma megoldását, amely budapesti lakosok egészséges környezethez való jogát sértette.

A kártérítés teljes összege kamatok nélkül összesen több mint 10 millió forint, vagyis a 36 érintett között megosztva ez 278 ezer forintot jelent fejenkét. A felpereseket képviselő ügyvédi iroda szerint azonban elképzelhető, hogy a rázkódástól megrepedt falak és az ingatlanok értékcsökkenése miatt vagyoni kártérítési per is indulhat a főváros ellen.

A zajvédő fal közben tovább épül, a befejezés határideje június 30. Az idén megépülő szakasz hossza több mint 910 méter lesz. Az átlátszó, hanggátló panelek alumínium keretbe foglalt, 2 x 8 mm vastag biztonsági üvegből készülnek.

A Hírszerző úgy tudja, először fordul elő, hogy a bíróság az önkormányzatot kártérítésre kötelezi amiatt, hogy egy fővárosi útszakasz forgalma károsítja az ott lakók életét, pedig a hasonló problémákkal küzdő Andor utca-Egér út miatt is régóta folyik pereskedés.