Die Zeit: Az EU nem védte meg az európai értékeket a médiatörvény ügyében

Vágólapra másolva!
Egy német lap szerint az Európai Unió elárulja Európa értékeit azzal, hogy a magyar médiatörvény csaknem változatlan marad.
Vágólapra másolva!

Magyarország bűntársai címmel közölt cikket a Zeit című német liberális lap online kiadása a magyar médiatörvényről, a cikk alcíme pedig az, hogy "A médiatörvény csaknem változatlan marad, ezzel pedig az EU elárulja Európa értékeit". A szerző, Alice Bota úgy véli, hogy Brüsszel túl keveset követelt a magyar kormánytól, csupán minimális korrekciókat kért egy olyan törvényen, amely álláspontja szerint durva beavatkozást jelent a sajtószabadságba.

A szerző emlékeztet arra, hogy a decemberben elfogadott médiatörvény heves felháborodást váltott ki az országban és Európában. Az EU négy pontot kifogásolt, az egyetlen tartalmi módosítás a személyek elleni támadásokat érinti. Már régen nem csak a médiatörvényről van szó - teszi hozzá a szerző -, majd így folytatja: Orbán Viktor nekilátott megvalósítani azt, amit "a nemzeti együttműködés rendszerének" nevez: a társadalom "határozott, kompromisszumot nem ismerő, rendíthetetlen" átalakítását, amely nemzetként hangsúlyozza Magyarországot.

A cikk megfogalmazása szerint intézményeket alakítanak át, fosztanak meg hatalmuktól - például az alkotmánybíróságot. Már készül az új alkotmány, amely a Szent Koronára hivatkozik. A médiatörvény csupán egy része a tervnek - teszi hozzá a szerző. Alice Bota azt írja, hogy Brüsszelnek ezen a ponton meg kellett volna védenie az európai értékeket, még ha ez egyet jelentett is volna Magyarország elleni szankciók elrendelésével. Ehelyett az EU a technokráciához való menekülés mellett döntött. Ettől lesz a magyar botrányból európai - írta a Zeit.

A médiatörvénnyel foglalkozó cikkeinket itt olvashatja.