Titkolják, milyen kocsira cserélte Lázár az S8-as Audiját

Lázár János
Vágólapra másolva!
Lejárt az a kéthetes határidő, amit Lázár János szabott saját magának annak az S8-as Audi szolgálati autónak a lecserélésére, amely miatt sok kritika érte. Az általa vezetett hódmezővásárhelyi önkormányzatnál csak annyit árultak el, hogy Lázár megvált az S8-astól, azt azonban nem akarják megmondani, milyen autóval jár helyette a Fidesz parlamenti frakcióját is vezető politikus.
Vágólapra másolva!

"Tekintettel az ügy visszhangjára és az autóhasználatommal kapcsolatos ellenérzésekre, két héten belül leadom a polgármesteri hivatal által számomra bérelt szolgálati autót, és a jövőben semmilyen gépjárművet nem kívánok igénybe venni az önkormányzat költségére" - két héttel ezelőtt, a Fidesz háromnapos siófoki frakcióülésének lezárásaként tartott tájékoztatója végén ezekkel a szavakkal jelentette be Lázár János, hogy a sok bírálat után megválik Audi S8-asától.

A bejelentés előzménye, hogy a Fidesz képviselőcsoportját vezető hódmezővásárhelyi polgármesterről januárban a Blikk megírta, hogy a német gyártó 15 millió forint körüli értékű csúcsmodelljét használja szolgálati autóként. A lap írásából az is kiderült, hogy a jármű havi 600 ezres bérleti díját és 300 ezres benzinköltségét a költségek felét-felét állva fizette addig a hódmezővásárhelyi önkormányzat és a Fidesz-frakció.

A polgármester Siófokon azt mondta, több választójával beszélt a kérdésről, és részben az ő véleményük hatására, bizalmuk megőrzése érdekében döntött úgy, hogy lemond a jármű használatáról. "Akár hibának is nevezhetném a gépjármű használatával kapcsolatos korábbi lépésemet" - jelentette ki akkor Lázár, azt azonban még nem tudta megmondani, hogy mivel fog járni a jövőben. "Bérelek vagy veszek majd valamilyen autót, hogy milyet, még nem döntöttem el" - tette hozzá.

A két hét letelte után azonban nem tudni, hogy Lázár végül is eleget tett-e vállalásának, és ha igen, akkor mivel jár azóta. A hódmezővásárhelyi önkormányzatnál ezt nem akarták elárulni, Gőbl Vilmos sajtóreferens mindössze annyit közölt, hogy "a polgármester úr szavatartó emberként a mai nappal leadta a szolgálati kocsiját. Mostantól sem a hódmezővásárhelyi önkormányzat, sem a Fidesz-frakció nem viseli annak semmilyen költségét".

Az új jármű típusát firtató kérdésünket a sajtóreferens azzal hárította el, hogy magánemberként fenntartott autójával kapcsolatban a polgármester nem tartozik elszámolási kötelezettséggel. "A vagyoni helyzetét érintő minden kérdésről tájékoztatást kaphatnak a vagyonnyilatkozatából" - mondta Gőbl Vilmos. Erre ugyanakkor még sokat kell várni, a következő vagyonbevallás határideije ugyanis 2012 januárja.

A Fidesz-frakció sajtófőnöke, Krakkó Ákos azt mondta, "biztos vagyok benne, hogy a frakcióvezető úr nem akar titkot csinálni ebből", de tőle sem tudtuk meg az autó típusát, mert állítása szerint nem sikerült elérnie Lázárt, így nem tudta tőle megkérdezni, milyen autóval jár most. Az [origo] is kereste Lázárt, de nem tudtuk elérni.

A frakcióvezető egy három héttel ezelőtti tájékoztatóján egyébként személyes biztonságával indokolta, hogy ilyen drága autót választott magának. "Én egy hónapban 7000 kilométert is megteszek autóval" - mondta akkor Lázár, hozzátéve, hogy a munkája miatt napi rendszerességgel kell Budapest és Hódmezővásárhely között ingáznia. A kocsi márkája és típusa állítása szerint számára "irreleváns", de ahhoz ragaszkodik, hogy olyan autót biztosítsanak számára, amely képes "üzembiztonságosan" megtenni a két város közötti utat. "Tekintettel arra, hogy két kisgyerekem van, azért ne várják el, hogy ezt a 400 kilométert - meglehetősen rövid idő alatt - olyan járművel tegyem meg, amely percenként lerobbanhat" - tette hozzá.

Az [origo] közben annak is utánanézett, hogy a polgármester több márka választékában is találhatott volna olcsóbbat az általa említett paraméterekkel.