Ellenzi a kocsmai füsttilalmat a vendéglátósok szervezete

Vágólapra másolva!
Akár 30-40 százalékos forgalomcsökkenést, emiatt pedig munkahelyek megszűnését jósolja a Magyar Vendéglátók Ipartestülete arra az esetre, ha bevezetik a pénteken bejelentett dohányzási tilalmat a kocsmákban és éttermekben. A szakmai szervezet a tiltás helyett kötelező tájékoztatást javasol, hogy mindenki a megfelelő vendéglátóhelyet választhassa.
Vágólapra másolva!

Az ország gazdasági érdekeivel ellentétes lenne, ha a kocsmákból és éttermekből kitiltanák a dohányosokat, inkább meg kell osztani a vendéglátóhelyeket az ügyben - közölte a Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) pénteken az MTI-vel. Az MVI szerint felelőtlenség, hogy egyéni indítványként kerül az országgyűlés elé a nem dohányzók védelméről törvény módosítási javaslata, kikerülve az előzetes egyeztetést a vendéglátós szakma és a civil szervezetek képviselőivel.

"Mindez a kormány programjával ellentétes hatást vált ki, hiszen a teljes dohányzási tilalom - amennyiben megszavazzák - újabb csapást mér a recesszió sújtotta ágazatra, akár 30-40 százalékos forgalomcsökkenést is okozhat az amúgy is alacsony átlagos kihasználtsággal üzemelő éttermeknek, ezáltal pedig megnő az alkalmazottak elbocsátása, illetve a vendéglátóegységek bezárása" - áll a közleményben.

Az ipartestület emlékeztet arra, hogy az 1999-ben elfogadott, a nem dohányzókat védő törvény szerint jelenleg el kell különíteni egymástól a dohányosokat és a nem dohányzókat. A szakmai szervezet meggyőződése, hogy a jelenlegi "kilátástalan" gazdasági helyzetben nem szabad a teljes tiltást bevezetni, viszont már több éve kérik, hogy a jelenlegi szabályozás módosítását.

Az MVI javaslata az, hogy minden vendéglátóegység a bejárata előtt legyen köteles tájékoztatni a vendéget arról, hogy az üzlet füstmentes, vagy az üzletben füstmentes és dohányzó terem is van, estleg az üzlet csak dohányzó vendégeket fogad, illetve arról, hogy a helyiségek füstszűrő berendezésekkel vannak felszerelve.

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár és Heinz Tamás fideszes képviselő pénteken jelentette be, hogy törvénymódosító javaslatukkal megtiltanák a dohányzást minden vendéglátóhelyen. Az államtitkár szerint nemzetközi példák mutatják, hogy nem csökkent a vendéglátóhelyek forgalma azokban az országokban, ahol bevezettek hasonló tilalmat (a tervezett dohányzási tilalomról korábbi cikkünkben olvashat).