Tanúként hallgatták meg az MNV volt vezetőjét a Sukoró-ügyben

Vágólapra másolva!
Tanúként hallgatta meg Benedek Fülöpöt, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő volt vezérigazgató-helyettesét pénteken Székesfehérváron a Fejér Megyei Bíróság a sukorói telekcsere ügyében.
Vágólapra másolva!

Meghallgatta az MNV volt vezérigazgató-helyettesét a Fejér Megyei Bíróság a Sukoró-ügyben. Benedek Fülöp mint tanú a Joav Blum tulajdonában lévő Pest megyei és az állam tulajdonában lévő sukorói telkek cseréjével kapcsolatosan elmondta, hogy az előkészített szerződéstervezethez észrevételeket fűzött, és azokat a szerződéskötés feltételeként javasolta az anyagba beépíteni. Arról is beszélt, hogy a szerződéstervezetet és az értékbecslést az ülés előtt kapták kézhez a vagyontanács tagjai, ezért azt ő szakmai aggályok miatt nem is írta alá.

A pénteki tárgyalási napon megjelent Császy Zsolt, az MNV Zrt. volt értékesítési és jogi igazgatója, és jelezte, hogy az alperes - Joav Blum - oldalán beavatkozóként venne részt a perben. Ezt a bíróság elutasította, a döntés nem jogerős.

A polgári perben a magyar államot képviselő MNV Zrt. mint felperes keresetében azt kérte: a bíróság állapítsa meg, hogy a telekcsere-szerződés semmis, mert több jogszabályba ütközik, továbbá a csereingatlanok között feltűnő értékaránytalanság van.

A tervezett sukorói turisztikai beruházásban érdekelt külföldi befektetőcsoportot képviselő Joav Blum üzletember pedig a kereset elutasítását kérte a bíróságtól. Az ügyben eljáró bíró a semmisség megállapítását indokoló okokat és a szerződés megkötésének körülményeit igyekszik tisztázni.

A sukorói beruházás lényege, hogy Joav Blum három Pest megyei - két albertirsai és egy pilisi -, összesen 787,4 millió forintot érő ingatlanát 2008 júliusában elcserélte a Velencei-tó partján fekvő, 1 milliárd 84 millió forint értékű, állami tulajdonú sukorói ingatlanra. Az épülő M4-es autópálya nyomvonala ugyanis Blum ingatlanjaira esett. Ebben az esetben a telek tulajdonosának joga van cserét kérni, mégpedig azon a területen, amelyet megjelöl. Mivel az állami ingatlan többet ért, az izraeli-magyar állampolgárságú Blum a 296 milliós különbözetet utólag befizette az államnak. A telekcsere miatt hűtlenkezelés gyanújával nyomozást folytató főügyészség 2009 októberében azt közölte, hogy csak 193,8 millió forintot érnek a Pest megyei ingatlanok. A sukorói ingatlanon a King's City Kft. nevű cég - melynek ügyvezetője Blum - egymilliárd euró értékű turisztikai beruházást akar megvalósítani, többek között kaszinót is épített volna.