Szennyezett ivóvíz miatt tett feljelentést a gödöllői egyetem

Vágólapra másolva!
A gödöllői Szent István Egyetem birtokába került iratok szerint az egyetemnek ivóvizet biztosító szolgáltató már korábban tudott az ivóvíz szennyezettségéről. A rektor szerint, ha az egyetem nem vizsgálja meg a víz minőségét, még mindig szennyezett vizet innának.
Vágólapra másolva!

Ismeretlen tettes ellen tett feljelentést a gödöllői Szent István Egyetem, miután a rektor pénteki tájékoztatása szerint olyan dokumentumok jutottak az egyetem birtokába, amelyek szerint a Duna-menti Regionális Vízmű (DMRV) már hónapok óta tudta, hogy az általa az egyetemnek biztosított víz szennyezett.

Az egyetemen ökotoxikológiai kísérletek során derült fény arra, hogy a hálózati ivóvíz minősége nem felel meg az előírásoknak. Az egyetem szeptemberben felvette a kapcsolatot az ÁNTSZ-szel, amely a hivatalos vízmintavétel eredményei alapján 2010 októberében leállíttatta a DMRV Zrt. által üzemeltetett D26/M jelzésű kút működését - közölte az egyetem.

A vízszennyezéssel kapcsolatos ÁNTSZ-dokumentumokból kiderült, hogy a DMRV Zrt. az egyetem gödöllői telephelyét ellátó D26/M jelű kutat ÁNTSZ-engedély nélkül üzemeltette. A hivatalos dokumentumok szerint a DMRV Zrt. vízvizsgálata már 2010. április 6-án kimutatta, hogy a vízben az atrazin mennyisége meghaladja a megengedett határértéket. Mindezek ellenére nem zárta el a kutat, és nem gondoskodott a hiányosságok megszüntetéséről - közölte a rektor.

"Ha a tudományos kísérletek során nem végzünk vízvizsgálatot, valószínűleg még ma is rossz minőségű vizet innának az egyetem hallgatói, dolgozói. Szerencsére a víz ma már kifogástalan minőségű, de az egyetem ismeretlen tettes ellen feljelentést tett, mert szeretnénk, ha megkeresnék az ügy felelőseit" - mondta Solti László, a Szent István Egyetem rektora.