A TASZ szerint alkotmányellenes a semmisségi törvény

Vágólapra másolva!
A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szerint alkotmányellenes Balsai István fideszes országgyűlési képviselő törvényjavaslata, amely a 2006-os tüntetések után rendőri tanúvallomások alapján elítéltek rehabilitációját szeretné elérni.
Vágólapra másolva!

A Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet szerint "szeg a jogállam koporsóján" a fideszes Balsai István által javasolt semmisségi törvény. Ha az országgyűlés megszavazza a javaslatot, akkor semmisnek nyilváníthatják azokat a bírósági ítéleteket, amelyeket 2006. szeptember 18. és október 24. között a tömegoszlatásokhoz kapcsolhatóan kizárólag rendőrségi tanúvallomásokra alapozva hoztak a bírók. A semmisségi törvényről készült [origo] összeállítást itt olvashatja.

A TASZ álláspontja szerint elfogadhatatlan, hogy a törvényjavaslat azt sugallja: minden olyan esetben, amikor a cselekmény elkövetését csak rendőr tanúk vallomása támasztotta alá, akkor a rendőr hamisan vádolta az eljárás alá vont embert. Úgy látják, a törvényjavaslat nem visszaadná, hanem aláásná az igazságszolgáltatás tisztaságába vetett társadalmi bizalmat.

A 2006-os tüntetésekkel kapcsolatban a TASZ kiemelte, hogy több alkalommal felemelte szavát a rendőri visszaélésekkel szemben, és ügyvédeik tíz olyan embert képviseltek, akik ellen büntető- vagy szabálysértési eljárás indult. Mint írták, ezekben a büntetőügyekben egyik ügyfelük ellen sem emeltek vádat, tehát a közvetlen tapasztalatuk az, hogy ahol csak rendőri jelentések és rendőr tanúk általánosságokat tartalmazó vallomásai bizonyították volna az elkövetést, az ügyész ezt a bizonyítékot nem tartotta elégségesnek, és ezért megszüntette a nyomozást.