Idén sem csábítja a természettudomány a felvételizőket

Vágólapra másolva!
Hiába könnyebb elhelyezkedni műszaki diplomával, a diákok mégis a divatszakokra jelentkeznek - mondta a felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár csütörtökön, a Ma Reggel című műsorban.
Vágólapra másolva!

"Továbbra sem vonzó a műszaki pálya, pedig az iskola elvégzése után nagyobb eséllyel tudnak állást találni a fiatalok, mérnökökből ugyanis hiány van" - mondta Dux László felsőoktatási helyettes államtitkár az MTV Ma Reggel című műsorában.

Az államtitkár elmondta, hogy bár még az idei jelentkezéseket nem dolgozták fel, valószínű, hogy a felvételizők idén is a korábbi évek - közelebbről meg nem nevezett - sikerszakmáit választották. Utalt arra, hogy a pedagógusképzés egy fehér folt, illetve a gazdaság számára fontos műszaki és természettudományos területen sincs elég jelentkező.

Dux László szerint az utóbbi években sajátos forma alakult ki a felsőoktatási helyek eloszlásánál, vagyis ahová mentek a hallgatók, oda került az állami finanszírozás. Szerinte ezért határozottabb beavatkozásra van szükség a következő években ezen a területen. "A közösség pénzéből azokat a feladatokat kell megoldani, melyek a közösség számára fontosak"- magyarázta.

A helyettes államtitkár elmondta azt is, hogy az átlagosnál kevesebb a munkanélküli a diplomások között, de azt nem tudni, hogy a fiatalok tényleg a tanult szakmájukban dolgoznak-e.