A kommunizmus áldozataira emlékeznek országszerte

Vágólapra másolva!
Schmitt Pál köztársasági elnök és a magyar kormány képviselői a kora esti órákban, Tarlós István főpolgármester pedig kora délután gyújt mécsest a budapesti Terror Háza Múzeumnál a kommunizmus áldozatainak emléknapján.
Vágólapra másolva!

Sok településen és az összes középiskolában rendezvényeket tartanak pénteken a kommunizmus áldozataira emlékezve. 1947-ben ezen a napon tartóztatták le a szovjet megszálló hatóságok Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát, jóllehet a politikust, országgyűlési képviselő lévén, védte mentelmi joga. Az akció a kommunista párttól még távolságot tartó erők megfélemlítését szolgálta, egyben megnyitotta az utat Nagy Ferenc kisgazda miniszterelnök májusi eltávolítása előtt is. A kommunizmus áldozatairól először 2001. február 25-én emlékeztek meg az Országgyűlésben és az ország középiskoláiban. Azóta minden évben sor kerül az emlékünnepségekre, figyelmeztetőként a korszak történéseire és a tanulságok levonására.

Pénteken a köztársasági elnök, a kormány képviselői és Budapest főpolgármestere gyertyagyújtással emlékezik az áldozatokra a Terror Háza Múzeumnál. Az Országházban a kommunizmus délvidéki áldozataira emlékeznek, a megnyitó beszédet Kövér László házelnök tartja. Hódmezővásárhelyen Lázár János, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője, a város polgármestere mond beszédet, Krasznay Béla, a Recski Szövetség elnöke, a magyar Gulagnak nevezett internálótábor egyik utolsó túlélőjével.

Brüsszelben is szó lesz a kommunizmusról

A totalitárius rezsimek által elkövetett bűncselekményekről szóló európai bizottsági jelentés is szerepel a napirenden az uniós országok igazságügyi minisztereinek brüsszeli tanácskozásán. Navracsics Tibor igazságügyi miniszter, aki a magyar EU-elnökség képviseletében elnököl az ülésen, azt MTI-nek azt mondta: "nekünk különös aktualitást ad (ennek a témának) az, hogy ma van Magyarországon a kommunizmus áldozatainak emléknapja".