Visszaszólt Lázár a fideszes frakciót kritizáló Navracsicsnak

Lázár János
Vágólapra másolva!
Nyílt konfliktus támadt Navracsics Tibor kormányfőhelyettes és Lázár János fideszes frakcióvezető között a képviselőcsoport munkájáról. Navracsics egy interjúban bírálta a frakció munkáját, mire Lázár közölte, köszöni a kritikát, de szerinte az emberek nem akarnak "egy helyben toporgó minisztériumi tisztségviselőkre" várni.
Vágólapra másolva!

Nyilatkozatokban üzent egymásnak Navracsics Tibor és Lázár János, a korábbi és a jelenlegi Fidesz-frakcióvezető. Navracsics Tibor - jelenleg kormányfőhelyettes és igazságügyi miniszter - a Fidesz törvényhozási gyakorlatát kritizálta, s burkoltan Lázár Jánosnak, a párt frakcióvezetőjének is üzent azzal, hogy egy interjúban elmondta, szerinte nagyobb frakciófegyelmet kéne tartani.

Navracsics, aki a 2006-2010-es ciklusban maga is volt a Fidesz frakcióvezetője, azt mondta a Figyelőnek adott interjúban, hogy nem tartja jónak, ha kódexszerű jogszabályok is egyéni képviselői indítványként kerülnek a parlament elé. Lázár megköszönte a kritikát, de el is hárította azt.

A frakcióvezető a kritikára reagálva úgy nyilatkozott az MTI-nek, hogy köszöni Navracsics Tibor véleményét, majd hozzátette: "az emberek gyors változásokat akarnak, nem tudnak várni az egy helyben toporgó minisztériumi tisztségviselőkre".

"Észrevételeit megszívleljük, azokat napi munkánkban hasznosítani fogjuk. Megnyugtatjuk a miniszter urat, hogy a miniszterelnök és kormánya elvárásainak megfelelően kívánjuk a továbbiakban is végezni feladatainkat" - válaszolta Lázár János Navracsics kritikájára az MTI-nek.

Felidézte, hogy Orbán Viktor a frakció megalakulásakor jelezte, hogy egy határozott, cselekvőképes, dinamikus képviselőcsoporttal kíván együtt dolgozni. "Mi erre szerződtünk, és azóta is tartjuk magunkat ehhez a vállalásunkhoz" - tette hozzá.

Lázár János szerint azonban ennél is fontosabb, hogy az emberek gyors változásokat akarnak. "Tőlünk, képviselőktől naponta számon kérik azokat a vállalásainkat, amelyekért tavaly áprilisban bizalmat kaptunk. A választóktól már nem lehet több türelmet kérni, valakinek most már dolgoznia is kell" - mondta, szavait azzal zárva: "nekünk a választóinknak kell megfelelnünk, bár ebben nyilvánvalóan Navracsics miniszter úrral is egy állásponton vagyunk".

Egy ilyen nagy létszámú kormánypárti frakciónál szükségszerű, hogy sok egyéni képviselői indítvány születik - mondta Navracsics Tibor a lap azon kérdésére, hogy szerinte meddig marad meghatározó a mostani kormányzati ciklusban az egyéni képviselői indítványokon alapuló törvényalkotás.

"Semmiképpen nem tartom viszont jónak, ha átfogó, kódexszerű jogszabályok is ilyen módon kerülnek a parlament elé. Ebben a tekintetben mindenképpen szükség van a frakcióvezetés részéről a nagyobb együttműködési készségre, és arra is, hogy nagyobb fegyelmet tartsanak a frakcióban" - fejtette ki a miniszterelnök-helyettes.