Kedden jelentik be a strukturális reformokat

Vágólapra másolva!
Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője közölte: a kormány kedden jelenti be a strukturális reformokat. A kormány eredetileg csütörtökre tervezte a bejelentést, ezt azonban az egyeztetések miatt elhalasztották.
Vágólapra másolva!

Kedden jelenti be a kormány a strukturális reformokat - mondta csütörtökön Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője. Szijjártó szerint a bejelentésben várhatóan Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter fog "főszerepet vállalni". A szóvivő szerint szombaton kerül a kabinet elé a strukturális reformokkal kapcsolatos végleges előterjesztés. Hozzátette: ennek az az oka, hogy a konzultációk és a szakmai egyeztetések még tartanak.

Egy kormányzati tisztségviselő szerdán már arról beszélt az [origo]-nak, hogy keddre várhatóak a reformokat ismertető bejelentések. A Fidesz egyik parlamenti képviselője szerint pedig már a hétfői frakcióülésen is napirendre kerülhetnek a reformok. A képviselő szerint van olyan elképzelés is, hogy hétfőn két frakcióülést is tart a párt, az egyiken kifejezetten a strukturális reformokról lesz szó.

Nagy Anna kormányszóvivő hétfőn újságírók előtt arról beszélt, hogy a kormány szerdai ülésén tárgyalja második olvasatban a Nemzetgazdasági Minisztériumban kidolgozott terveket, és valószínűleg a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón ismertetik őket. Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője kedden azonban már azt mondta, hogy a kormány a szombati ülésén foglalkozik a reformtervekkel, így csak a jövő hét elején hozzák nyilvánosságra őket.

A csúszásról az [origo]-nak egy kormányzati tisztviselő azt mondta: mivel nagy horderejű bejelentésekről van szó, belefér, hogy az egyeztetések miatt néhány napot késsen a kormány az eredeti tervekhez képest. A tisztviselő arra a kérdésünkre, hogy a kormányzaton belüli konfliktus miatt késnek-e a tervek, azt felelte: nem viták, hanem egyeztetések folynak, amelyek természetesek, mivel rendszerszintű átalakításokról van szó.

Orbán Viktor kormányfő január közepén a Wall Street Journal (WSJ) című amerikai lap és a Dow Jones üzleti hírügynökség által közösen készített interjúban beszélt arról, hogy kiadáscsökkentő strukturális reformokra készül a kormány. Orbán az interjúban azt mondta: a kormány február 15-ig vitatja meg azt az intézkedéssorozatot, amely csökkenti a nyugdíjkiadásokat, a munkanélküliek támogatását, a gyógyszerek állami támogatását, illetve érinti a tömegközlekedést.