Csendben nézi a máskor háborgó Fidesz a zuglói szerződéseket

Vágólapra másolva!
Bár korábban épp fideszes politikusok támadták leghevesebben az önkormányzati tanácsadói szerződéseket, a saját párttársaikkal kötött zuglói megállapodásokat nem tartják kifogásolhatónak. Az önkormányzatok létszámát csökkentő tavalyi törvényjavaslat egyik benyújtója szerint sem kell ezzel foglalkozni, és nem emelte fel a szavát a nyolcadik kerületi polgármester sem, aki tavaly épp egy korábbi SZDSZ-es politikus tanácsadói szerződését semmisítette meg.
Vágólapra másolva!

"Bizalmi emberek, és értenek a szakterületükhöz" - ezekkel a szavakkal indokolta az [origo]-nak Kovács Balázs zuglói alpolgármester, hogy miért alkalmaz tanácsadóként a XIV. kerületi önkormányzat korábbi fideszes önkormányzati képviselőket. A hat korábbi fideszes képviselővel kötött tanácsadói szerződésekről Várnai László, a kerület LMP-s önkormányzati képviselője számolt be először a blogján, és szerinte ezek "a többmilliárdos hiánnyal küzdő zuglói önkormányzatnak 2011 végéig több mint 23 millió forintos kiadást jelentenek".

A választások után az elszámoltatásra hivatkozva a kormány felülvizsgálta a korábban kötött tanácsadói és vállalkozói szerződéseket. Épp Papcsák Ferenc jelenlegi zuglói polgármester volt az első elszámoltatási kormánybiztos, és ő korábban "polipszerű összefonódásokhoz" hasonlította azokat az általa megvizsgált tanácsadói szerződéseket, amelyet 2002 és 2010 között közpénzzel gazdálkodó költségvetési szervek és állami cégek kötöttek magántársaságokkal.

Zugló önkormányzatának üvegzseb adatai között megtalálható a Várnai által említett szerződések egy része, ezeket a volt képviselőkkel kötött megállapodásokat az önkormányzat részéről Papcsák Ferenc polgármester és Kovács Balázs alpolgármester jegyezte. Az [origo] kikérte az önkormányzattól az érintett ex-képviselőkkel kötött megbízási szerződéseket, és azt az ígéretet kaptuk, hogy azokat hamarosan megküldik nekünk.

Papcsák a zuglói önkormányzat által kötött tanácsadói szerződésekkel kapcsolatban a hét elején azt mondta, hogy "akik az átvilágítással foglalkozó cégek szerződéseit támadják, azok az elszámoltatást szeretnék megakadályozni", és a hétfőn kiadott közleményében azt is hozzátette, hogy "rágalomhadjárat" folyik a zuglói elszámoltatás megakadályozására. "Az új önkormányzat vezetése által, az átvilágítás elvégzésére és az átszervezés segítésére kötött megbízási szerződéseket kérdőjelezik meg" - állt a közleményben.

"Aránytalanok ás megkérdőjelezhetőek"

A zuglói önkormányzat képviselőtestületében az előző ciklusban tizenhárom hellyel rendelkezett a Fidesz-KDNP frakció. Ezek közül a képviselők közül azonban csak négy ember került be újra a képviselőtestületbe a 2010-es önkormányzati választás során, pedig a pártszövetség az összes egyéni választókörzetben nyerni tudott. A zuglói Fidesz-KDNP szövetség annak ellenére tudott az előző ciklushoz képest több helyet szerezni a képviselőtestületben, hogy egy tavaly elfogadott törvényjavaslat körülbelül a harmadával csökkentette a képviselőhelyek számát a kerületi testületben.

A kormánypártok által tavaly elfogadott, a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló törvény értelmében a korábbi húsz egyéni választókerület helyett a 2010-es önkormányzati választások idején már csak tizenöt létezett Zuglóban, ezek mindegyikét a Fidesz-KDNP jelöltjei nyerték. A törvényjavaslat indoklásában szerepel az az érv, hogy a képviselőtestület tagjai számának csökkentése az "egyszerűsítés és a költséghatékonyság" miatt szükséges. A tavaly októberi választások után a képviselőtestületből távozó kilenc Fidesz-KDNP-s képviselő között van az a hat ember, akikkel a kerület vezetőssége a választásokat követően megbízási szerződéseket kötött.

"Nem érdemes egyes emberek foglalkoztatását kiragadni az egészből" - mondta az [origo]-nak Rácz Róbert, a tavaly elfogadott törvény egyik benyújtója. A fideszes országgyűlési képviselő szerint egy önkormányzat működését egyben kell nézni, és ha a képviselőtestület és a hivatal együtt kevesebb pénzből tud működni "az jó". Szerinte a cél az, hogy az egész önkormányzat "mindenestül" egyre takarékosabban működjön.

Papcsák a saját stábjával dolgozik

A kimaradt kilenc képviselőt a 2010-es választásokon nem is jelölték újra egyéniben, és a területi kompenzációs listán is csak az egyikük kapott helyet. A jelöltté válási folyamatot Gyügyei Attila, a helyi Fidesz-szervezet vezetője úgy jellemezte, hogy a kerület két országgyűlési képviselője, Papcsák és Kulcsár József javasolták a jelölteket, de erre a helyi szervezetnek és a budapesti választmány illetékes szervezetének is rá kellett bólintania.

"Papcsák Ferenc olyanokat alkalmaz, akikről tudja, hogy hasznos tanácsokkal segítenék az önkormányzat munkáját" - mondta Kovács. Szerinte semmi alapja nincs annak, hogy ezek az emberek valamiféle alku alapján kapták a megbízásukat. "Egy vezető pozícióban lévő ember a saját stábjával dolgozik" - hangsúlyozta Kovács. Az alpolgármester szerint azért van szükség a tanácsadók munkájára, mert szeretnék átvilágítani a zuglói ügyeket, és ehhez speciális szakértelemmel rendelkező emberekre van szükség, akiknek" vitathatatlanul" van helyismerete és tapasztalata is.

Kovács szerint az önkormányzat normál apparátusa nem tudja ezt a feladatot ellátni, mert "a régi stáb alkalmatlan". "Ez egy átmeneti időszak, nem normális működés, mert egyensúlyba kell hozni Zugló pénzügyi helyzetét, és ehhez plusz erőfeszítések kellenek"- magyarázta Kovács. Az önkormányzattal szerződött tanácsadók szerinte új koncepciókat dolgoznak ki, illetve az előző városvezetés "problémás ügyeit" vizsgálják.

Várnai László szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy az általa problémásnak tartott szerződésekről nem azt állítja, hogy azok ne lennének jogszerűek, hanem "inkább azt, hogy ezek nem szükségesek, inkább aránytalanok vagy megkérdőjelezhetőek".

Egy hasonló eset a VIII. kerületben

Hasonló eset történt tavaly a VIII. kerületben, de ott a Fidesz volt az, aki kifogásolt egy tanácsadói szerződést. Tavaly márciusban bontotta fel a Kocsis Máté fideszes polgármester által vezetett VIII. kerületi önkormányzat a korábbi SZDSZ-es polgármesterrel, Csécsei Bélával kötött megállapodást. A dokumentum szerint Csécsei havi nettó 750 ezer forintot kapott volna 2014. október 15-ig, de a szerződést végül közös megegyezéssel felbontották, miután Kocsis megválasztása után nem igazolta a szerződés teljesítését és nem engedélyezte a megbízási díj kifizetését. A szerződést még Kocsis megválasztása előtt kötötte az alpolgármester az éppen akkor lemondott Csécseivel, aki oktatási és gazdasági ügyekben végzett volna szakértői tevékenységet. Kerestük Kocsist, hogy megkérdezzük, mi a véleménye a zuglói szerződésről, de nem reagált a megkeresésünkre.

Papcsák Ferenc is nehezményezett több, az előző polgármester által kötött tanácsadói szerződést a hivatalba lépése után. A Magyar Hírlapnak Papcsák azt mondta, hogy "a büntetőeljárás részeként és külön polgári perben is megpróbálja visszaszerezni a zuglói önkormányzat a törvénytelenül kifizetett tanácsadói díjakat". Papcsák külön kitért egy moldáviai férfivel, Dudoglo Pavellel kötött tanácsadói szerződésre, amelyet az MTV híradójának nyilatkozva szánalmasnak nevezett. Akkor azt mondta, hogy egyébként Zugló ilyen tanácsadói szerződésekre 30-40 millió forintot költött el. A Pavel-üggyel Kovács Balázs alpolgármester is példálózott az [origo]-nak. Ő azt mondta, hogy "itt most nem Dudoglo Pavel szinten folyik a munka".

Volt iskolaigazgató és újságíró is van a tanácsadók között

A hat ex-képviselő között, akiket jelenleg tanácsadóként alkalmaz az önkormányzat, ketten is családtagjai a mostani képviselőtestület két fideszes tagjának. Rátonyi Gábornak például, aki 2002 és 2006 között polgármester volt Zuglón, jelenleg a lánya képviselő a Fidesz-KDNP színeiben. A volt fideszes képviselőket leginkább olyan témájú tanácsadói munkák elkészítésével bízta meg az önkormányzat, amelyek egybevágnak korábban is végzett tevékenységükkel, de olyan céget is találni, amelyet csak a múlt év végén alapítottak, de Várnai szerint szintén tanácsadói szerződést kötött az önkormányzattal.

Az egyik volt fideszes képviselő, Gyügyei Lilian cége, a Peli & Perfect Kft. Várnai szerint havi 300 ezer forintos összegért kommunikációs tanácsokat ad a polgármesteri kabinetnek. A céginformációs adatbázis alapján a céget - amelynek Gyügyei Lilian az ügyvezetője - csak tavaly december 27-én jegyezték be, majd Várnai adatai alapján 2011. január 3-án kezdett dolgozni Papcsák kabinetjének.

A Rátonyi Gábor tulajdonában is lévő cég, a Békalencse Bt. az üvegzseb adatok szerint sportintézmények átvilágítására szerződött az önkormányzattal 256eFt/hó értékben. Rátonyi a Békalencse Bt.-n kívül más, sporttal kapcsolatos tevékenységet folytató cégnél is vezető beosztásban van, és korábban is volt részesedése több, sporttevékenységgel kapcsolatos cégben is. Az önkormányzat oktatási intézményeit érintő koncepciójában tanácsokat adó Illiás Lajosné korábban egy helyi általános iskola igazgatója is volt, a kommunikációért felelős tanácsadó, Cseke Vanda pedig korábban újságíróként dolgozott a Helyi Téma lapnál (részletesebb információkat a volt fideszes képviselőkről itt olvashat).