Állatvédőrséget hoz létre az ORFK és állatvédő szervezetek

Vágólapra másolva!
Állatvédőrségről szóló megállapodást írtak alá állatvédő szervezetek és az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) képviselői csütörtökön Budapesten. Az együttműködés fő célja az állatkínzás és a természetkárosítás elleni összehangolt, hatékony fellépés. Az állatvédőröknek nem lesz hatósági jogkörük, de reményeik szerint egyre több jogosítványhoz jutnak majd.
Vágólapra másolva!

A megállapodást Urbán Zoltán, az ORFK Bűnügyi Főigazgatóságának főosztályvezetője, Szilágyi István, a Fehérkereszt Állatvédő Liga kurátora és Joó István, Cerberos Állatvédő Egyesület elnöke írta alá.

Szili Katalin független országgyűlési képviselő, a parlament alkotmány-előkészítő bizottságának tagja, az állatvédőrség fővédnöke arról beszélt: egy XXI. században születendő alkotmányban meg kell jelennie a bennünket körülvevő élővilág megbecsülésének.

Czerny Róbert civil állatvédelmi ombudsman elmondta: a két állatvédő szervezet kidolgozza az állatvédőrök képzési rendszerét, majd a képzés végeztével az ORFK partnerként kezeli az állatvédőröket, így a tervek szerint például együtt mehetnek majd be magánterületre a rendőrökkel.

Közölte, hogy az állatvédőröknek nem lesz hatósági jogkörük, de reményeik szerint egyre több jogosítványhoz jutnak majd. Az állatvédőrök feladatai között szerepel a felelős állattartásra nevelés, ellátják azokat az állatokat, amelyeket megkínoztak, és együttműködést építenek ki a magánemberek, a jegyzők és a rendőrség között.

Az első toborzót Ráckevén tartották tavaly nyáron, akkor több mint százötvenen álltak állatvédőrnek.