Vágólapra másolva!
A Fővárosi Közgyűlés csütörtöki ülésén 55 milliárd forintos hiánnyal fogadta el Budapest 2011. évi, mintegy 503 milliárd forintos főösszegű költségvetését. A fővárosi büdzsé általános tartaléka csaknem négymilliárd forint, az önkormányzati szerkezetátalakításhoz kapcsolódó céltartalék hárommilliárd forint, a vis maior tartalék pedig több mint 218 millió forint.
Vágólapra másolva!

Az ország második legnagyobb összegű büdzséjét 18 igen, 9 nem szavazattal és 6 tartózkodással fogadták el; a Fidesz-KDNP-frakció szavazta meg, az LMP- és a Jobbik-frakció tartózkodott, míg az MSZP-frakció nemmel szavazott.

A fővárosi büdzsé általános tartaléka csaknem négymilliárd forint, míg az önkormányzati szerkezetátalakításhoz kapcsolódó céltartalék hárommilliárd forint, a vis maior tartalék pedig több mint 218 millió forint.

Németh Zoltán a Fidesz-KDNP frakcióvezetője a döntés után az MTI-nek elmondta, hogy több ellenzéki indítványt is befogadtak. Közölte: Kaltenbach Jenő LMP-frakcióvezető javaslatára a kisebbségi önkormányzatok mintegy 41 millió forinttal több forrást kapnak a költségvetési koncepcióhoz képest. A budapesti artmozihálózat is megmenekülhet; erre a célra 70 millió forintot szavaztak meg a képviselők ugyancsak LMP-s indítványra. Németh Zoltán azt is elmondta, hogy, a német nemzetiségi gimnázium 10 millió forint többletforráshoz jut.

Somfai Ágnes LMP-s képviselő egy másik indítványára különböző városrendezési és építészeti célokra csaknem 65 millió forint jut a költségvetésben.

A sajátos nevelési igényű gyerekekkel kapcsolatban is pozitív döntés is született; eszerint javaslatot készíttetnek egy új működési rendszer kialakításáról a jelenlegi rendszer hatékonysági vizsgálata után.

A részletes vitában a szocialista Tüttő Kata két saját módosító javaslatára hívta fel a figyelmet, amellyel két ponton módosítaná a költségvetést. Tarlós István főpolgármester úgy válaszolt, hogy a módosító javaslat a szervezeti és működési szabályzatba ütközik, ezért nem tudja támogatni, de az érveléssel egyetért. Hozzátette: György István főpolgármester-helyettes egy másik módosító javaslattal ugyanazt a két pontot úgy módosítja, hogy nem ütközik a szabályzatba.

Horváth Csaba, az MSZP frakcióvezetője az ülésen is megismételte, hogy az oktatás színvonala csökkenhet, mert megszüntetik a nyelvi előkészítő csoportokat, és a közbiztonság sem lesz jobb, ha 55 millió forinttal kevesebb pénzt adnak a rendőrségnek. A BKV finanszírozásával kapcsolatban megjegyezte: "dilettantizmus" lenne a Trafó, a Műcsarnok mögötti terület, illetve az Operettszínház átadása. Jövőre mit ad cserébe a főváros? - tette fel a kérdést.

Csomós Miklós főpolgármester-helyettes úgy válaszolt, hogy felülvizsgálják az oktatási intézményeknek nyújtott támogatás felhasználását. Hozzátette: a nyelvi előkészítőre járó diákok alig szereztek jobb jegyet átlagosan, mint azok, akik nem jártak nyelvi előkészítő csoportba. Ezen csoportok megszüntetése tehát nem jelenti a minőségi oktatás végét.

Tarlós István főpolgármester szerint a közgyűlés fog dönteni az ingatlanok átadásáról, és értékbecslő fogja megállapítani az értéküket. Megjegyezte, hogy a Bajnai-kormánnyal kötött szerződést fel fogják bontani, mert "képmutató és rossz" szerződés. Úgy véli, nem rosszabb megállapodás az, amelynek keretében az állam átvállalná a BKV 77 milliárdos adósságállományát, és a Budapesti Közlekedési Központ finanszírozásába is beszállnának.

Igen szigorú költségvetés következik, hogy elkerüljük a város csődjét" - harangozta be a 2011-es fővárosi költségvetést Tarlós István főpolgármester még január közepén. Tarlós szerint tudomásul kell venni, hogy a várost több százmilliárdos pénzhiánnyal hagyta itt az előző városvezetés, ezért a kiadások visszafogását ehhez kell viszonyítani. A költségvetés számos területen megszorításokat tartalmaz (az erről szóló részletes cikkünket itt olvashatja), ennek oka Tarlós szerint, hogy a fővárosnak lényegében nincs bevételnövelési lehetősége - nem vethet ki például válságadókat -, és a város közvetlen adósságállománya a BKV adósságai nélkül is mintegy 200 milliárd forint.

A tavaly szeptemberben távozó SZDSZ-es és MSZP-s városvezetés 56 milliárd forintra számolta ki a következő négy évre a költségvetés hiányát, Tarlós szerint azonban ez összesen 161,8 milliárd forint lesz erre a ciklusra számítva. Atkári János, a főpolgármester pénzügy tanácsadója azt mondta korábban, hogy több kisebb-nagyobb csontvázat is találtak - például a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt., a Péterfy Sándor utcai Kórház vagy a József Attila Színház esetében.

***

Ha ebben vagy bármilyen más témában kérdezne a főpolgármestertől, most megteheti! Az [origo] videointerjút készít Tarlós István főpolgármesterrel március 2-án. A kérdéseket olvasóink tehetik fel, szintén videón. Kattintson ide!