Benyújtotta a kormány a médiatörvény módosítását

parlament, oszággyűlés, Navracsics Tibor, Fidesz
Vágólapra másolva!
A kormány benyújtotta a médiatörvény módosításáról szóló törvényjavaslatot, amely többek között a külföldi médiaszolgáltatóval szemben alkalmazható szankciók kérdését érinti.
Vágólapra másolva!

Benyújtotta a kormány a parlamentnek a médiatörvény és a médiaalkotmány módosítására vonatkozó javaslatát szerda délután. Az Európai Bizottság és a magyar kormány a múlt héten állapodott meg a médiaszabályozás változtatásáról.

A szerdán beterjesztett törvénymódosítási javaslat - amelyet Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter jegyez - a kiegyensúlyozott tájékoztatás szabályozását, a regisztráció és a más tagállami médiaszolgáltatóval szemben alkalmazható szankciók kérdését érinti.

A törvénymódosítás általános indoklása szerint a javaslat egyértelművé teszi, hogy a lekérhető médiaszolgáltatás és a sajtótermék kiadása bejelentéshez és regisztrációhoz kötött. Egyúttal azonban rögzíti, hogy a szolgáltatás megkezdésének nem feltétele a nyilvántartásba vétel. A indoklásban kiemeli: a javaslat kizárja, hogy a regisztráció előzetes engedélyezésként legyen értelmezhető.

A javaslat szerint a médiahatóság csak abban az esetben szankcionálhat, ha a műsorszolgáltató kifejezetten azért telepedett le másik tagállamban, hogy megkerülje a magyarországi szabályozást. Ha egy külföldi médiaszolgáltatónál ez nem merül fel, akkor nem szankcionálható - áll a javaslatban, amelynek indoklásából egyebek mellett kiderül az is, hogy a javaslat szerint a törvény az üzletszerűen, nyereség elérése érdekében működtetett műsorszolgáltatókra vonatkozik, vagyis a blogokra nem.

A médiatörvény körüli vihar híreit itt gyűjtöttük össze.