Letöltendő börtönt kaphat a Nemzetvédelmi Egyetem volt rektora

Vágólapra másolva!
Hivatali befolyással üzérkedés miatt letöltendő szabadságvesztést indítványozott az ügyész a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem volt rektorával szemben a Fővárosi Bíróságon. Ítéletet egy hónap múlva hirdethet a bíróság.
Vágólapra másolva!

Az egy éve elfogott rektor az ügyészség szerint két vádlott-társa közreműködésével egy nemzetközi cégnél próbált jogtalan előnyt kicsikarni oly módon, hogy valótlanul azt állította: a cég egyes munkatársai ellen drog- és fegyverkereskedelem miatt titkos nyomozás folyik, de ő az eljárást a cég számára kedvezően tudja befolyásolni. "Ez az ügy több mint kedvezőtlen volt az országnak, rontotta a presztízsét" - emelte ki az ügyész a súlyosbító körülményeket sorolva.

A vádlottak az eljárás során tagadták bűnösségüket. A védőbeszédek csütörtökön hangzanak el, az elsőfokú ítélet kihirdetése egy hónap múlva várható a Fővárosi Bíróságon.

A Nemzeti Nyomozó Iroda tavaly júliusban vádemelési javaslattal zárta le a nyomozást az ügyben. A gyanú szerint az egykori rektor felajánlotta a segítségét a DHL magyar leányvállalata vezetőinek, amikor a cég futárai fegyver- és drogkereskedelmi ügybe keveredtek, Szabó azt mondta, hogy kapcsolatai segítségével elsimítja az ügyet. Szabó a gyanú szerint ezért ellenszogáltatást várt el (erről bővebben itt olvashat).

A rektor tavaly februári letartóztatása csak az egyike volt a nyilvánosságra került, a honvédelmet érintő korrupciógyanús ügyek között. A Honvédelmi Minisztériumnál és cégeinél csaknem egy éve zajló, januárban lezárt nyomozás során a Budapesti Katonai Ügyészség kiterjedt korrupciós hálózatot derített fel. A gyanúsítottak - köztük dandártábornokok - a beszállítóknak kifizetett állami pénzek egy részét visszagyűjtötték a vállalkozóktól, és megosztoztak a milliókon. Az erről szóló cikkünket itt olvashatja el.