Azonnali műtét nélkül meghalt volna a Cozma-gyilkosságkor megszúrt kézilabdázó

Vágólapra másolva!
A mentőorvos vallomása szerint meghalt volna Ivan Pesic, a Cozma-gyilkosságkor megszúrt horvát kézilabdázó, ha nem műtik meg időben. A per hétfőn folytatódott a Veszprém Megyei Bíróságon.
Vágólapra másolva!

A mentőorvos vallomása szerint a kézilabdázó Ivan Pesic életveszélyes vesesérüléseket szenvedett, és ha nem műtik meg időben, meghalt volna, amikor 2009. február 8-án hajnalban megszúrták a veszprémi Patrióta lokál előtt, ahol Marian Cozma, az MKB Veszprém kézilabdázója életét vesztette. A Cozma-ügy tárgyalása hétfőn a mentőorvos és a két mentőápoló vallomásával folytatódott a Veszprém Megyei Bíróságon.

Az ügyeletes mentőorvos - aki egyébként a veszprémi kórház orvos-igazgatója - vallomása szerint a földön fekvő Marian Cozma semmilyen életjelet nem mutatott, pupillái kitágultak és vér ömlött a szívtájékon lévő sebből, amikor a helyszínre értek. Életéért sokáig küzdöttek, de már nem lehetett megmenteni - vallotta az orvos, aki kitért arra is, hogy a helyszínen volt még egy fiatal sérült, akinek bedagadt a szeme, nem látott vele, őt is kórházba vitték.

Az orvos vallomása szerint a bedagadt szemű Zsarko Sesum kézilabdázó súlyosan megsérült, míg az ugyancsak kórházba került Ivan Pesic kézilabdás életveszélyes állapotban volt. Ivan Pesicet vesén szúrták, s csak az időben elvégzett műtétnek köszönheti az életét, különben elvérzett volna - ismertette a tanú vallomását a bíró. Az egyik mentőápoló szerint ők csak a kórházban tudták meg, hogy a beszállított és elhunyt férfi, Marian Cozma, az MKB Veszprém és a román kézilabda válogatott tagja volt. Kedden védett tanúk meghallgatásával egész nap zárt tárgyalást tart a bíróság, amelyen még a vádlottak sem lesznek jelen.

A rendőrség megállapítása szerint a sárbogárdi R. Sándor szúrta szíven Marian Cozmát 2009. február 8-án hajnalban a veszprémi Patrióta lokál előtt. Szakértői vélemények, tanúvallomások és más bizonyítékok támasztják alá, hogy R. Sándor korábban a lokálban már vesén szúrta a román kézilabdázót. Ivan Pesicet, a horvát válogatott és az MKB Veszprém kézilabdázóját a lokál előtt a budapesti N. Győző szúrta vesén, ő rúgta fejbe a Cozma segítségére siető Zsarko Sesumot is, a szerb válogatott és a veszprémi csapat kézilabdázóját. R. Sándort, N. Győzőt, valamint az enyingi Sz. Ivánt - aki szintén részt vett a Marian Cozma elleni támadásban - társtettesként elkövetett emberöléssel, továbbá életveszélyt, illetve maradandó fogyatékosságot okozó testi sértéssel gyanúsítják. A Cozma-gyilkossághoz kapcsolódó összes [origo]-cikket itt találja.